Електроника

Во морето од разни рекламни билборди низ градот, навистина е тешко да се привлече вниманието на минувачите да го погледнат токму вашиот билборд. Нашиот автоматски рекламен довикувач го овозможува токму тоа – секогаш кога ќе наиде некој минувач, тој емитува звучен сигнал или кратка снимена порака и со тоа ефикасно го "тера" минувачот својот поглед да го насочи кон рекламата на билбордот. Овој уред може да се употреби и за автоматско "добредојде" во секоја продавница, ресторан, кафеанче..., за бркање на кучињата и мачките скитници од вашиот двор, но и за одвраќање на потенцијалните крадци. Благодарение на резервното напојување, овој "телал" е неуморен – работи 24/7!


Електроника

Со овој текст започнува серијал во неколку продолженија за еден од најпопуларните микроконтролери од компанијата Microchip. Микроконтролерот кој ќе биде претставен во овој серијал, пред сè, се одликува со едноставност, што овозможува лесно да се направат почетните апликации, но исто така содржи хардверски компоненти кои овоможуваат изработка на апликации од областите како што се: автоматика, интерфејсни бафери, интелигентни сензори и слично. Во овој напис започнуваме со вовед во серијата PIC16F87x, така што ќе се запознаеме со основните функционалности на серијата и како тие правилно да се користат.


Аудио и видеотехника

Самоградбата на звучни кутии со право се смета за тешко и скапо хоби. Уште на почетокот се судираме со проблемите од обработката на дрвото (медијапан, шпер-плоча, ...): сечење, склопување, лепење, боење или фурнирање. Сето тоа е незамисливо без знаење од столарството, а особено е невозможно ако не располагаме со содветен алат. Пред овие проблеми многумина потклекнале и ја напуштиле идејата за самоградба на звучни кутии. За да им овозможиме на сите заинтересирани да направат звучна кутија на едоставен и брз начин, ја отфрламе идејата за изработка на кутија! Постои друг, многу поедноставен, побрз и неспоредливо поевтин начин – како во овој проект.


Астрономија и астронаутика

Откривањето на Хигсовиот бозон, на физичарите им овозможи да ја пресметаат стабилноста на нашиот универзум, според сега веќе познатата маса (енергија) на наведениот бозон. Резултатите од пресметката покажале дека нашиот универзум не е апсолутно стабилен, туку дека тој е во т.н. метастабилна состојба, па некоја додатна енергетска возбуда, која може да се случи секој момент, може да го втурне во катаклизма, и тој да се урне во самиот себе!


Информатика

Паметните телефони во последните неколку години направија револуција во развојот на мобилните телефони. Има неколку оперативни системи кои се вградуваат на денешните паметни телефони, а еден од нив, кој е сè поприсутен на пазарот, е Андроид оперативниот систем. Можноста самите да направиме апликација која ќе ја користиме на нашиот андроид телефон, ја прави оваа платформа уште поатрактивна за користење.


Астрономија и астронаутика

Одвреме-навреме во огромното космичко пространство се случува некоја мистична голема експлозија која, на овој или оној начин, го осветлува ноќното небо и ја протресува астрономијата. Ова беше случај и при откривањето на пулсарите и при откривањето на изблици на гама-зраци. Пред околу шест години беше детектиран сосема нов вид експлозии на радиоемисии со непознато потекло.


Историја и археологија

Лоциран во Боливија, во близина на езерото Титикака, лежи прастариот град Тиванаку на надморска височина од речиси 4000 метри, што го прави највисокиот урбан центар кој кога било бил изграден. Во најголемиот дел опкружен со планини и ридови, градот го живеел својот зенит некаде помеѓу 500-тата и 1000-тата година од новата ера, кога се проширил на површина од нешто повеќе од шест квадратни километри, прецизно организирани со планска мрежа. Засега само мал дел од градот е ископуван.


Автомобилска техника

Последниве децении драстично е зголемен бројот на превозни средства. Како императив се наметна контролата на загадувањето предизвикано од нив, затоа што алармантно е вкупното загадување на светско ниво, а уделот во тоа од моторните возила е најголем. Законски со EURO – нормите е лимитирано нивото на штетните соединенија што моторите со внатрешно согорување може да го исфрлаат во атмосферата. Борбата за чисти издувни гасови е извонредно скапа, тешка и долготрајна.


Металство и машинство

Во ова продолжение ќе ги објасниме материјалите за изработка на цевководната мрежа, како и пристапот кон планирање на системот за парно греење. Тука ќе објасниме како да го димензионирате котелот за вашето парно, колку радијатори треба да поставите и со колкава моќност да бидат радијаторите.


Енергетика

Мини-ветерницата, направена од степ-мотор, е прилично интересен проект. Иако изгледа како играчка, оваа мини-ветерница (мини ветерна централа) може да има практична примена во голем број ситуации. Особено доколку сте на кампување, риболов или сте во викендичка или некаде, каде што немате пристап до електрична мрежа.


Електроника

Виновиот RC-осцилатор е еден од најчесто користените синусни осцилатори за ниски фреквенции. Тој се употребува во генератори на синусни сигнали од секаков тип – од сигнал-инјектори и аларми до мерни тон-генератори и музички синтисајзери. Има едноставна конструкција, особено кога се реализира со операциски засилувач.


Електроника

Вообичаените детектори за куси радиобранови ниту се доволно осетливи, ниту се доволно селективни. Меѓутоа, со додатен засилувачки склоп ние можеме значајно да ги подобриме неговите приемни перформанси.


Електроника

Во овој труд е опишано значењето на системите кои треба да имаат брз одѕив и краток преглед на PREEMPT функционалноста на оперативниот систем Linux. Примерите претставени во овој труд покажуваат како работи оперативниот систем PREEMPT_RT Linux и прикажуваат мерења за време на одѕив на реален систем при негова различна оптовареност.


Аеронаутика

Често поставувано прашување е што е толку посебно во еден обичен двокрилец, што меѓу безброј други типови авиони го воведе во историјата на авијацијата во светот, а и во военото воздухопловство во екс ЈУ-просторите, едноставно, авион кој не може да се заобиколи? Имаше поубави, побрзи, борбено далеку помоќни. Еден од одговорите е во цитатот: "Доколку сте Американец или од поранешната западна Европа, шансите да не сте чуле за У-2, По-2 се големи.


Фототехника

Sony Cyber-shot DSC-H200 Point & Shoot (впери и сликај) е одличен фотоапарат за секој љубител на фотографијата. Неговата едноставност за манипулација, искомбинирана со комплексен изглед кој наликува на моменти на DSLR апаратите, го прави еден од подобрите полупрофесионални фотоапарати на пазарот.


Информатика

Веќе сте биле на годишен одмор? Или, допрва планирате да одите? Како и да е, разгледајте го Pho.to (www.pho.to) – online апликација за уредување на фотографиите, со опции кои ќе дадат специфична и несекојдневна нота на вашите најнови дигитални спомени… па зошто да не и на поранешните? А тука се и бесплатните програми, тука се и Android и iPod/iPhone верзиите! Вклучете го компјутерот, што чекате уште?


Фототехника

Проблемите на уметничките дела (конкретно фотографии) се многу сложени и главната задача е тие да се формулираат. Основниот проблем на фотографијата е дека чувството за неа е субјективна категорија, меѓутоа репродукцијата се гради објективно преку средства што реално постојат – преку фотоапаратите. Дел од помошните средства за дооформување на фотографскиот образ се филтрите и предлеќите.


Информатика

Производителите на лаптоп отсекогаш се наоѓале во ситуација да бираат меѓу максималното интегрирање на модерните технологии и пристапната цена за потрошувачите. HP Notebook 650 PC веројатно многумина би го сместиле во групата која може да се нарече нискобуџетна класа, но овој модел е доказ дека и оваа група може во себе да содржи низа особини карактеристични за повисоките класи. Производителот успеал да направи лаптоп кој ќе го најде своето место кај широк спектар целни групи, т.е.


Електротехника

Никола Тесла, човекот кој го осветли светот, често е нарекуван и човекот кој го измисли 20. век! И тоа не без причина, ништо пред него и ништо по него веќе не е исто! Тој со својот систем за пренос на електрична енергија заснована на полифазните струи, овозможи светот да ислезе од дотогашата темнина и да прерасне во свет достоен за живот.


Биологија

Еволуцискиот пат на приматите, во чиј состав влегува и човекот, научниците го откриваат врз основа на палеонтолошки фосилни наоди. Во најново време палеонтолошката збирка е збогатена со најнов фосилен наод од примат со рекордна старост од 55 милиони год., откриен во Кина. Тој донесе нови сознанија во врска со еволутивниот развој на нашите далечни биолошки предци, но, истовремено отвори и дилема дали нивната првобитна колевка била Африка или Азија.


Информатика

Во текстот што следува, обработени се новите дводимензионални баркодови, кои уште се нарекуваат QR кодови. Имаат можности за кодирање на голем број податоци и широка примена. Тие стануваат сè повеќе популарни благодарение на можноста да бидат прочитани од новите паметни телефони.


Омнибус

Наместо слободното време да го поминете во кафуле со празни разговори или да се досадувате дома, одберете хоби што ќе ги исполни Вашиот потенцијал, желби и амбиции. Во зависност од тоа каква личност сте, одберете соодветен начин на кој ќе го потрошите слободното време.


Медицина

Сигурно сте ја слушнале фразата: "За ова треба да се грижите како за очите". Но дали и како навистина се грижите за вашите очи? Дали сте слушнале за синдромот суви очи? Дали знаете дека сувите очи може да предизвикуваат и оштетување на видот? Дали знаете дека компјутерите се една од честите причини за суви очи? И за крај, дали знаете дека следејќи едноставни совети и вежби за вашите очи можете да си помогнете себе си и на својот вид?


Аудио и видеотехника

Тестирање на опремата, проверка на батериите и напојувањето, подготовка на медиумот на кој ќе снимате, испечатен план за работа, добро пакување на торбата, чистење и бришење на леќите и објективите и проверка на фокусот се 7 работи кои треба да ги направите пред секое снимање. Правејќи ги овие седум работи, ќе се заштитите од стрес, од грижата дали вашиот производ ќе биде успешен и квалитетен и дали инвестицијата која ја очекувате нема да отиде во ветер.


Аудио и видеотехника

Микрофонот JonyShot со параболна антена има чуден дизајн за аудиоалатка, но е лесен за употреба и совршен за аудиоснимки од ситуации на големи растојанија, како што се спортски и специјални настани. Со помош на овој микрофон можете да го слушнете ударот на топката или што зборуваат играчите меѓу себе. Дава одличен професионален тон, но не е евтин.


Аудио и видеотехника

Blackmagic Design DeckLink Studio е корисен "комплет" кој содржи плочка на која има голем број приклучоци што можат да ви помогнат да се снајдете во морето од уреди, формати и технологии кои се собрале низ годините. Кога Blackmagic го дизајнирал Blackmagic Design DeckLink Studio имал за цел да создаде уред кој ќе ви помогне да користите сè и сешто без да водите сметка за разно-разните видови формати, било да се аналогни или дигитални, на лента или не.


Автомобилска техника

Во склоп на овогодинешниот БИТФЕСТ, осми по ред под покровителство на градоначалникот м-р Владимир Талевски, се одржа и изложба на класични возила во организација на О.К. РЕТРО ФРЕАКС БИТОЛА.


Медицина

Спиењето е една од основните потреби на човекот, а стресовите во текот на денот доведуваат до нарушување на спиењето. За среќа, постои начин како да го решите проблемот со несоницата.


Омнибус

Ултрамал PC;
Новооткриените егзопланети се гас и прав?;
Sony со нов телефон со 6,4-инчен екран;
CD репродуктор Cambridge Audio Azur 851C;
Иднината на производство на компјутери е во бактериите што јадат железо!?;
Хомо флоренсис сепак е посебен вид хоминид;
CAD U2 USB стереослушалки со микрофон;
Информотерапија – дали е тоа медицина на иднината?;
Дигитални уметнички дела;
Нов водоотпорен паметен часовник од Sony;


Писма
Трафо за регулаторот на 2KW DC-мотор
Бас-рефлекс кутија без пресметки
Избор на жица за термоелектричниот нож за стиропор
Проверка на исправност на LM338T