Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Винов осцилатор со операциски засилувач
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Виновиот RC-осцилатор е еден од најчесто користените синусни осцилатори за ниски фреквенции. Тој се употребува во генератори на синусни сигнали од секаков тип – од сигнал-инјектори и аларми до мерни тон-генератори и музички синтисајзери. Има едноставна конструкција, особено кога се реализира со операциски засилувач. Во текстот што следува ќе биде опишан принципот на работа, пресметката на елементите и конструктивните детали, а на крајот ќе биде дадено и едно целосно решение за практична реализација.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1318
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.