Рубрика: Електроника
Проект: 50W Hi-Fi излезен засилувач – A50
Автор: Дејан Трпески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Доколку ви треба засилувач кој е крајно едноставен, а во исто време проверен и квалитетен тогаш можното решение побарајте го во текстот кој следи. Излезната моќност од 50 вати, широкиот фреквентен опсег, високиот однос сигнал-шум, високиот дампинг фактор, малите изобличувања, а посебно едноставната конструкција и ниската цена можат да бидат доволна причина да се решите за негова градба.

Основната идеја на авторот на овој текст е да понуди НФ-засилувач на моќност кој со својата конструкција и цена ќе биде достапен на поголем број читатели. Станува збор за засилувач изведен во хибридна технологија кој е во состојба на звучник од 4Ω да даде 40W синусна моќност и 50W музика моќност. Малиот број на стандардни елементи како и фактот дека не е потребно никакво нагодување ниту специјални инструменти, го прават посебно интересен за оние инструктори со помало искуство. Малите димензии и едноставната конструкција обезбедуваат флексибилност во поглед на неговата примена. Може да се употреби како посебна излезна единица или да биде во склоп на аудио миксета, активни звучници и слично. Широкиот фреквентен опсег, високиот однос сигнал-шум, високиот дампинг фактор, малите изобличувања, а посебно ниската цена можат да бидат доволна причина да се решите за негова градба.

Главни елементи и материјали:

ИК: TDA2030A

 
Демонстрација на перформансите на изработениот аудиозасилувач. Засилувачот е изработен од страна на Жарко Петковски од Тетово
Клучни зборови:

50W Hi-Fi излезен засилувач изработен од Жарко Петковски од Тетово

50W Hi-Fi излезен засилувач изработен од Жарко Петковски од Тетово

50W Hi-Fi излезен засилувач изработен од Жарко Петковски од Тетово

50W Hi-Fi излезен засилувач изработен од Жарко Петковски од Тетово

Изведба на аудиозасилувачот изработена од Жарко Петковски од Тетово

Изведба на аудиозасилувачот изработена од Жарко Петковски од Тетово

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.