Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Самоосцилирачки генератор на триаголни и правоаголни сигнали
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во неколку претходни статии во оваа рабрика беа презентирани повеќе конструкции на осцилатори (генератори) на правоаголни и на синусни сигнали. Во овој број одлучивме да презентираме едно едноставно коло кое со помош на два операциски засилувачи, едниот поврзан како компаратор, а другиот како интегратор, истовремено генерира правоаголни и триаголни сигнали во широк опсег на фреквенции.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Блок-шема на самоосцилирачки генератор на триаголни и правоаголни сигнали.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.