Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Астабилен мултивибратор со операциски засилувач
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Генерирањето на правоаголен сигнал е релативно едноставна задача која може да се реализира на повеќе различни начини, на пример со транзистори, со ИК NE555, со логички порти итн. Предмет на овој напис ќе бидат решенијата со оперциски засилувач, при што ќе бидат прикажани три изведби заедно со формулите и методите за пресметка на елементите и карактеристиките на секое коло.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1211

ИК NE555

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.