Рубрика: Електроника
Детектор за метал
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Детекторот за метал е корисен инструмент за откривање локации во ѕидовите во кои е вградена некоја метална инсталација, како електрични кабли, железна арматура, водоводни цевки и др. Детекцијата на тие места е актуелна при разни градежни зафати, кои се поврзани со бушење дупки во ѕидот.

Честопати, поради разни зафати, се појавува потреба да ископаме некој отвор во ѕид или да избушиме дупки во него за да прицврстиме некоја полица, регал и слично. Но, во внатрешноста на ѕидовите вообичаено се присутни електрични инсталации, водоводни цевки, арматура од железо и други метални предмети, па е битно да ги детектираме местата во кои има некоја од наведените инсталации, и на тој начин да ја сочуваме од евентуално оштетување при бушење дупки во ѕидот. За таа цел, во овој напис ви предлагаме самоградба на детектор за метал, којшто ги открива со голема прецизност местата во ѕидовите каде што не смее да се буши.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1403

ИК: TL081, LM311, CD4001;

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.