Рубрика: Астрономија и астронаутика
Радиосигнали од другата страна на космосот
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Одвреме-навреме во огромното космичко пространство се случува некоја мистична голема експлозија која, на овој или оној начин, го осветлува ноќното небо и ја протресува астрономијата. Ова беше случај и при откривањето на пулсарите и при откривањето на изблици на гама-зраци. Пред околу шест години беше детектиран сосема нов вид експлозии на радиоемисии со непознато потекло. Неодамна тим од астрономи во списанието Science ги објавија заклучоците во врска со оваа појава, но дефинитивен одговор на загатката сè уште нема, барем засега.

Брзите изблици на радиоемисии доаѓаат некаде од најдалечните краеви на вселената – нивниот извор веројатно е оддалечен од нас околу 6 до 11 милијарди светлосни години. Не траат многу долго, само околу илјадити дел од секундата. Но, овие изблици на радиоемисии се случуваат постојано, и до 10 000 пати во текот на едно деноноќие. Создаваат интензивен изблик на радиобранови, но ништо друго – нема светлина, нема x-зраци, нема други видливи докази. И токму поради ова, досега останаа речиси незабележани, при што никој не беше сигурен ни дека навистина постојат.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.