Рубрика: Астрономија и астронаутика
Нова дефиниција за АЕ
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Астрономите ја редефинираа една од најбитните мерки за оддалеченост во Сончевиот систем – Астрономоската единица (АЕ). Астрономската единица, која го изразува приближното растојание од Земјата до Сонцето, од збунувачки збир на пресметки е сведена на еден единствен број. Новиот стандард, којшто едногласно беше изгласан на состанокот на Интернационалното здружение на астрономите во Пекинг, Кина, изнесува точно 149 597 870 700 метри. Во текстот што следува накратко ве информираме за историјата на АЕ.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.