Електроника

ЕМИТЕР досега има објавено два проекта на ESR-метри: аналоген ESR-метар (број 2/2000) и дигитален ESR-метар (број 6/2004). Иако се многу ценети меѓу сервисерите на електронски уреди, и двата уреда, покрај низата доблести, покажаа и одредени слабости кои ме мотивираа да изработам трет подобрен модел како симбиоза на најдобрите решенија на ова поле.


Електроника

Екипа од четворица студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) креираа модел на робот за испитување на терен непристапен за човекот. Роботот-истражувач Астра се базира на роботот RP6, на кој му се додадени GPRS-модем, RFID-читач, соодветни сензори и софтвер.


Физика

"Патување во времето "отсекогаш била популарна научна фикција, често присутна во научно-фантастичната литература. Меѓутоа, за современата наука тој феномен има своја сериозна страна. Имено, потполното разбирање на тој феномен е важна компонента во настојувањето на науката да конституира унифицирана теорија во физиката. Па, дали реално може да се изгради машина која ќе транспортира човечко суштество во минатото или во иднината?


Информатика

Веќе 15 години конференцијата ИДФ на Интел е еден од најголемите настани во тековната година кој помага во обликување на насоката во која ќе се развива ИТ индустријата во иднината. Настанот претставува место каде луѓето од сите сегменти на ИТ индустријата се собираат да слушнат за најновите достигнувања на Интел и неговите партнери, но и да се вклучат во развојот на идните технологии и производи. На ИДФ во Сан Франциско оваа година присуствуваше и ЕМИТЕР, па во овој напис од прва рака ќе ве информираме за сите клучни сегменти на кои работи Интел со што, во голема мера се одредува идниот развој на целата ИТ индуструја.


На граница на науката

Пред некоја година, во жолтиот печат се пронесоа гласови за наводно сигурни предвидувања за неминовна глобална катаклизма која ќе ја зафати целата планета на 21.12.2012 година. Оваа масовна хистерија достигна светски размери и се прелеа и кај нас, па затоа одлучивме да направиме серијал во кој детално ќе ги разгледаме сите аспекти на овие наводи за блиската апокалипса.


Автомобилска техника

Технологијата за производство на светлина со вртоглава брзина оди напред. Последниве децении на пазарот се намножија многу типови и видови автомобилски светилки, што за обичниот човек изгледа збунувачки. Написов има за цел да ве запознае со основните видови автомобилски светилки, со нивните карактеристики и можности. Едноставно, да направи малку ред во оваа сфера.


Астрономија и астронаутика

Постоењето на темната материја, која "партиципира" со речиси 80% во вкупната материја во космосот, досега повеќепати е индиректно потврдено преку набљудување. Во најново време една група истражувачи детектирале темна материја со невообичаен изглед: таа поврзува две различни јата галаксии.


Астрономија и астронаутика

Во фамилијата црни дупки досега истражувачите идентификувале 2 типа нејзини членови: "стеларни црни дупки" и "галактички црни дупки" во центарот на речиси секоја галаксија, обете со потекло од колапс на помасивните ѕвезди. Но, во таа фамилија астрофизичарите теоретски предвиделе уште два типа нејзини членови, кои досега не се неидентификувани: "мини црни дупки", со потекло од Биг Бенгот и "микро црни дупки", вештачки креации во судрувачите на елементарни честички.


Електроника

Ако имате викендичка со нередовно водоснабдување, можеби добро би било да го конструирате овој едноставен, евтин и лесно приспособлив контролор кој ќе го надгледува и ќе го регулира нивото на резервоарот и ќе ја вклучува електричната водна пумпа (или електричниот доводен вентил) по потреба. Уште повеќе, доколку доводот на вода се прекине, тој ќе ја исклучи пумпата за таа да не "врти во празно".


Информатика

Да замислиме дека имаме компанија којашто е составена од 100 мрежни уреди, вклучувајќи сервери, печатачи и работни станици, како и сервер на кој е инсталирана апликација за работа со апарат за кредитни картички. Што ќе се случи доколку овој сервер откаже во работна недела? Тогаш ќе биде повикан администраторот за да го отстрани проблемот. Но што доколку овој проблем се случи во петок навечер и не биде забележан сè до наредниот работен ден, т.е. до понеделник?


Фототехника

Во предвечерието на премиерата од најновата перјаница на Sony – Alpha 99, имавме можност да се дружиме со сè уште актуелниот топ-модел Alpha SLT-A77. Деталниот тест на кој го подложивме овој, и тоа како добар, фотоапарат покажа дека неговото време сепак не минало и дека има многу нешта да покаже. И да даде!


Информатика

Од водечките производители на лап-топ компјутери, Fujitsu е последната компанија која на пазарот ја претстави својата Ultrabook серија. Серијата се состои од два модела: U772, кој според своите карактеристики и цена припаѓа во т.н. бизнис класа (ако воопшто може да се каже дека некој Ultrabook компјутер не е дел од бизнис-класата), како и UH572, кој има нешто послаби технички карактеристики, а со тоа е и подостапен до крајните корисници.


Информатика

По лошиот старт и проблемите со добивањето CE-маркичка, моментно наевтиниот компјутер – Raspberry Pi, на истоимената добротворна организација, не престанува да нижи успеси. За ова негово турбулентно минато, Емитер пишуваше во мартовскиот и априлскиот број од оваа година.


Аудио и видеотехника

T2 Intelligent Disk Recorder на Grass Valley за прв пат беше прикажан на IBS09, како следна генерација на iDDR. T2 iDDR е последен додатак на Grass Valley iDDR фамилијата дигитални снимачи, кој е суперзамена за класичниот VTR, а за него треба да се издвојат околу 12980 $.


Електроника

Аналогно-дигиталните и дигитално-аналогните конвертори денес се градат како одделни интегрирани кола или се дел од логички управувачки системи или микроконтролери. Нивниот развој е исполнет со голем број конструкции, базирани на неколку основни принципи, за што ќе стане збор во овој серијал. Во ова продолжение ќе се обидеме да ја доближиме до нашите читатели проблематиката на D/A конверторите.


Електроника

Се случува, при вадење или ставање на некои продукти во фрижидер, да заборавиме да ја затвориме вратата или од невнимание да ја оставиме подотворена. Како последица на ова се јавува зголемена потрошувачка на електрична енергија, зголемување на температурата во фрижидерот и во најлош случај (доколку вратата е подолго време отворена) расипување на некои поосетливи продукти.


Аудио и видеотехника

Од ден на ден е сè поголем подемот на 3Д-филмови, телевизиски програми и видеоигри. За да биде реализирано тоа, беше потребно да се произведе соодветна техника. Се појавија на пазарот одлични камери за снимање и емитување програма во живо во 3Д, но тоа не е доволно за да се добие квалитетен производ во 3Д. Во текстов се дадени некои совети и објаснувања за осветлување кога се работи во 3Д, иако кај нас таа технологија сè уште не влегла на голема врата, но и тоа неминовно ќе дојде.


Астрономија и астронаутика

Астрономите ја редефинираа една од најбитните мерки за оддалеченост во Сончевиот систем – Астрономоската единица (АЕ). Астрономската единица, која го изразува приближното растојание од Земјата до Сонцето, од збунувачки збир на пресметки е сведена на еден единствен број. Новиот стандард, којшто едногласно беше изгласан на состанокот на Интернационалното здружение на астрономите во Пекинг, Кина, изнесува точно 149 597 870 700 метри.


Макетарство и моделарство

По традиција секоја година во Прилеп се одржува Светскиот куп во воздухопловно моделарство, категорија – слободно летачки модели. Оваа година организаторите отидоа два чекора напред, па во два дена се одржаа 2 светски купа во категориите Ф1А, Ф1Б и Ф1Ц.


Информатика

При формирањето на домашна мрежа кај оперативниот систем Windows 7 честопати пристапот кон деливите (shared) партиции и фолдери е невозможен кога се обидуваме да пристапиме од друг компјутер. Еве како се решава овој проблем.


Електроника

Во овој дел од рубриката електроника во кратки црти ви презентираме нови компоненти и настани од светот на електрониката. Се надеваме дека следејќи ги актуелностите од оваа област ќе успееме да ве приближиме кон новите трендови во електрониката, а со тоа ќе добиете и поцеловит увид во производството на "главните играчи" во оваа област со постојан подем.


Омнибус

Суперспроводливоста се потпира на два феномена,
Тајниот костум на Спајдермен;
Засилување на армадата GeForce;
Гравитациските бранови ќе бидат детектирани за 5 години;
Уапсен основачот на The Pirate Bay;
Научниците произвеле проѕирна земја;
Дали зависноста е наследна?
Рамна леќа која дава совршена слика;
Потрага по екстрасоларни месечини;
CD-то го прослави својот 30-ти роденден;


Писма
Самоградба на ветерен генератор
Како да сетирам WDT OFF при програмирање на PIC16F84