Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Аналогно-дигитални конвертори (2)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Аналогно-дигиталните и дигитално-аналогните конвертори денес се градат како одделни интегрирани кола или се дел од логички управувачки системи или микроконтролери. Нивниот развој е исполнет со голем број конструкции, базирани на неколку основни принципи, за што ќе стане збор во овој серијал. Во ова продолжение ќе се обидеме да ја доближиме до нашите читатели проблематиката на D/A конверторите.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Електрична шема на струјна R–2R мрежа

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.