Рубрика: Астрономија и астронаутика
Најнова потврда за постоењето на темната материја
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Постоењето на темната материја, која "партиципира" со речиси 80% во вкупната материја во космосот, досега повеќепати е индиректно потврдено преку набљудување. Во најново време една група истражувачи детектирале темна материја со невообичаен изглед: таа поврзува две различни јата галаксии.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.