Рубрика: Астрономија и астронаутика
Ајнштајн на ветрометиште
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Неодамна се појави информација дека еден американски астроном, Stacy McGaugh, идентификувал 47 галаксии, кои не се вклопуваат во стандардниот модел за универзумот конципиран според Ајнштајновите равенки формулирани во неговата "Општа теорија за релативитетот"!

Клучни зборови:

Секоја галаксија е опколена од едно "хало" составено од мистериозната темна материја (сина боја).

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.