Рубрика: Астрономија и астронаутика
Ѕвезди емигранти во нашата галаксија
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Стотина сателитски мини-галаксии орбитираат околу нашата галаксија Млечен Пат, која со своето гравитациско дејство ги раскинала нивните структури, создавајќи "струења" на нивните ѕвезди кон нашата галаксија, каде тие "емигрираат" и се асимилираат со нашата староседелска ѕвездена популација. Студија за обликот на тие ѕвездени струења, нуди нова метода за утврдување на количеството и на дистрибуцијата на енигматичната темна материја.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.