Рубрика: Електроника
Аларм за фрижидер
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Се случува, при вадење или ставање на некои продукти во фрижидер, да заборавиме да ја затвориме вратата или од невнимание да ја оставиме подотворена. Како последица на ова се јавува зголемена потрошувачка на електрична енергија, зголемување на температурата во фрижидерот и во најлош случај (доколку вратата е подолго време отворена) расипување на некои поосетливи продукти. Затоа ви претставуваме едноставен уред кој ќе ве предупреди да ја затворите вратата доколку е отворена подолго од однапред дефинираното време.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1231
ИК: NE555
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.