Рубрика: Фототехника
Тест: SONY Alpha SLT-A77
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во предвечерието на премиерата од најновата перјаница на Sony – Alpha 99, имавме можност да се дружиме со сè уште актуелниот топ-модел Alpha SLT-A77. Деталниот тест на кој го подложивме овој, и тоа како добар, фотоапарат покажа дека неговото време сепак не минало и дека има многу нешта да покаже. И да даде!

По речиси четиригодишна пауза, премиерата на A77 значеше и повторно враќање на Sony во овој сегмент од пазарот на DSLR-фотоапаратите. A700 се покажа како сериозен натпреварувач, но во Sony сепак сакаа да направат и да претстават нешто ново. Две години по A700, на пазарот се појавија првите два модела со вградена TMT-технологија, моделите од пониските категории – SLT-A55 и SLT-A33. Оваа технологија веднаш го привлече вниманието, што беше добар знак за челниците на Sony за тоа како треба да изгледа нивниот нареден топ-модел. A65 мина со позитивни критики во средната категорија, а една година подоцна, во 2011 се појави и моделот A77, кој е тема на овој текст.

Иако доби наследник сè уште има што да понуди.

Максималните 14 едно по друго фотографии ви овозможува да се поиграте со нив - на пример, да направите интересно "клипче".

Сликите говорат за себе.

Мегапикселниот раскош поддржан од супериорен процесор и квалитетен објектив е "виновен" за изобилието од детали на фотографијата

Имате ли забелешки на колоритот? Ние не...

Макро поглед кон микро светот.

Зумот е доволно моќен за јасно да се прочита регистерска табличка и од 80-тина метри.

Вклучената опција за корекција речиси целосно ги елиминира хроматските аберации.

Споредба на корекцијата на шумот.

High Contrast Monochrome за уметнички ретро ефект ;-).

Continuous Advance Priority AE mode за акција во движење.

"Shoot at will" - ("Што ручек лежи во масниов фотограф").

Ова не е реклама на студиото на Еми ;-)

Добар зум и долга експозиција за квалитетно следење на вашите деца навечер.

Скопје 2012-та ;-)

Скопје 2012-та, again ;-)

Во колона по еден на капење, НАААПРЕД!!

Хммм... па, дајте некој коментар и вие...

Ако доволно долго гледате - облакот ќе добие лице на ѓаволче.

И за крај, Скопје 2012-та ;-)....

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.