Здраво Редакцијо
Имам едно прашање за вас за една актуелна тема во светот. Ме интересира дали може да се најдат неомагнети во Македонија – 1000 пати го превртев Google, ама такво нешто во Македонија не најдов. На ebay има милион, ама проблемот ми е плаќањето. Ми требаат за една ветерна централа, не многу голема, неколку 100-тици вати. Не би било лошо и вие да пишувате и да објавите проекти за таков тип енергија (ветерни турбини, сончеви колектори, фотонапонски панели).
Со почит
Драган Илиевски

Претпоставувам дека неодимиумските магнети Ви се потребни за да направите генератор за ветерна централа. Веднаш да Ве обесхрабрам – тоа не се исплати за самоградба, ниту ќе добиете добри резултати. Најдобро е да купите готов електричен генератор, а самите да го направите останатото – столб, перки, регулатор итн.
За искористување на сончевата и на ветерната енергија, во ЕМИТЕР беа објавени повеќе написи –погледнете во броевите 7-8/03, 9/03, 10/03, 7-8/04, 1/09 и 2/09:
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=2245
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=2209
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=2184
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=1856
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=149
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=212
Имаме објавено и проект за самоградба на сончеви колектори во броевите 6 и 7-8 од 2007 г.
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=839
https://emiter.com.mk/poveke.php?napis_id=808
Проект за самоградба на ветрогенератор досега немаме објавено, но ќе се потрудиме тоа да го направиме во некој иден број.
За поширок избор на статии за обновливи извори на енергија на нашиот веб-сајт пребарајте ја рубриката "Енергетика": https://emiter.com.mk/prebaruvanje.php?fraza=&rubrika=10
Владимир Филевски

Идејата за проекти од областа на обновливите енергии е многу добра и во Емитер на повеќе наврати сме размислувале за серија написи (и проекти) на оваа тема. Основна пречка е фактот што ваквите проекти претставуваат симбиоза на повеќе инженерски области како: електротехника, електроника, машинство, автоматизација и управување, аеродинамика, термодинамика и што уште не!. Тука не е присутен само факторот дека оваа област бара темелно познавање на повеќе инженерски области од страна на авторите на проектите, впрочем Емитер располага со таков кадар, туку проблемот е и кај читателите. Имено, според моите досегашни искуства, за жал, многу е мал бројот на ентузијасти во Македонија кои можат вистински да одговорат на техничките предизвици што ги поставуваат сите овие технички области ставени во еден кош! Сепак, независно од овие реални пречки, Емитер планира да објави серија написи на оваа тема, и тоа во блиска иднина.
Што се однесува до Вашата замисла да изработите генератор во самоградба и за тоа ви требаат неодиумиумските магнети, мислам дека го насочувате вашиот труд (и знаење) во погрешна насока.
1. Точно е тоа дека со употреба на неодимиумски магнети може да се намалат габаритот и тежината на генераторот споредбено со употребата на други феромагнетни материјали, но тие имаат две многу "незгодни" особини – лесно фаќаат ’рѓа и можат да се демагнетизираат под дејство на топлина. Овие две примарни особини ги прави сосема неупотребливи во апликации каде што уредот е подложен на високо ниво на влага и на големи осцилации на температурата – а овие временски услови, мора да признаете, ќе бидат често присутни кај Вашиот генератор!
2. Запрашајте се зошто Ви треба полесен генератор? Се работи за мали генератори со моќност од неколку стотина вати и апсолутно е ирелевантно за конструкцијата што ќе го "држи", дали ќе држи 1,5 или 3 килограми! И така и вака, конструкцијата нема да можете да ја направите со помали профили бидејќи таа би требало да биде отпорна на јаки налети на ветер и би требало да издржи барем стотина пати поголеми оптоварувања. Уште повеќе, не е релевантно дали основниот лагер, кој ќе ви овозможи поместување на конструкцијата со генераторот по хоризонтала, ќе биде, на пример, од типот 626 (за генератор од 1,5 kg) или нешто поголем (за оној од 3 kg) – разликата би била евро или две!
3. Запрашајте се колку ќе Ве чини така направениот генератор, дали тој ќе може да има барем приближно ист квалитет, и, што е најважно, приближно ист степен на полезно дејство како индустриски направените (>90%).
Затоа, Ви предлагам едно сосема прагматично – а во прв ред и многу евтино решение. Набавете алтернатор од автомобил! Тие обично се со моќност од 300 до 600 W и имате многу работи кои веќе се "направени" – со генераторот одат исправувачките диоди и регулацијата, значи, готово решение за полнење акумулатори! Згора на сè, за експериментални цели можете да најдете некој алтернатор "на старо" и да заштедите значителни средства!
Тогаш Вам Ви останува да ги насочите своите сили кон изработка на турбината (перките), оптимизирање и/или автоматирање на "ударниот" агол на перките, зависно од правецот и силата на ветерот, како и изработка на носечката конструкција на целиот систем.
Во секој случај, по реализацијата на Вашиот проект, добро би било него да го презентирате во Емитер за да можат многу други ентузијасти да добијат пример за понатамошно усовршување.
Емилијан Иљоски


Здраво Емитер,
Веќе подолго време сакам да ви пишам и да ве пофалам за написите и за успешните проекти кои од прва ми проработуваа. Списанието ви е многу интересно.
Сега сакам да ве замолам за помош во врска со еден проект. Имено, ми се појавува проблем со програмирањето на PIC16F84-10MHz за колор бар-генераторот од бројот 7-8/06 – јули/август 2006 година. Проблемот е во тоа што не знам што е тоа WDT off и каде и како се исклучува при програмирањето на PIC16F84-10MHz. Ве молам да ми одговорите со што повеќе информации и со појаснување со пример, бидејќи иако сум ја прочитал вашата брошура "Микроконтролери 1", сепак програмирањето не ми успеа!
Примете срдечни поздрави и желби за понатамошна интересна и успешна работа.
Кенан Сакипи

Принципот на нагодување на WDT off/on зависи од програматорот што го користите. Тој бит стои во полето CHIP CONFIGURATION BIT's и треба да најдете како се сетира. Наведете кој програматор го користите, па ќе ви кажам како точно да го направите тоа. Во MPLAB се оди на опцијата Configure/Configuration bits. Во менито има поле WDTE што треба да биде на WDT Disabled.
Благој Ќупев