Електроника

21. век се заканува како никогаш досега да го смени лицето на електрониката. Не само што наскоро ќе можат да се изработуваат помали и побрзи транзистори и интегрирани кола, туку и тие нема веќе да бидат изработени од силициум, материјал кој суверено владее во електрониката речиси 50 години!


Аеронаутика

На почетокот на 21 век хеликоптерот се наоѓа пред нови предизвици, усовршувања и достигнувања. Една од креативните филозофии е спојување на добрите особини на авионот и хеликоптерот, а тука како најпогоден се покажал концептот на конвертоплан.


Електроника

Дали сте посакале светлосен уред кој трепка во ритамот на полициската светлосна сигнализација кога се огласува силната полициска сирена? Опишаниот уред со треперливо светење на 24 лед диоди во две матрични групи (бела и сина) дава светлосната емисија која личи на светлоста на полициските возила во акција. Прекрасниот визуелен ефект од светлосното треперење може да го збогати и комплетира амбиентот на продорната Коџак сирена, да го украси вашето возило или омилената детска играчка.


Електроника

Ако при изработката на електронскиот товар ELD-05, објавен во ЕМИТЕР 11 и 12/2009, запнавте кај склопот за сигнализација и заштита, овој проект нуди едноставно решение за вашиот проблем. Освен тоа, со овој електронски склоп добивате и аналоген напонски излез наменет за регулација на брзината на вентилаторот за ладење на транзисторскиот потрошувач.


Аудио и видеотехника

Познавачите на оваа проблематика сметаат дека во наредните десет години нема да има некои големи изненадувања. Стереоскопското 3D и понатаму ќе биде на пиедестал како победник, мобилната ТВ ќе продолжи да се тркала кон подобрување на перформансите, активното учество на гледачите од дома ќе биде реалност, а, исто така, ќе биде менаџирана и заштитена содржината на програмите преку разни платформи.


Астрономија и астронаутика

Ова е серија на текстови за ракетите-носачи кои денес се во употреба. Во ова продолжение се дадени основите на орбиталните параметри и основите на ракетните мотори. Сонот на човештвото за пат во космосот и Месечината како прва станица постојано ја разгорувал имагинацијата на уметниците. Но, како сонот стана реалност?


Омнибус

Откривање на таканаречената Божја честичка, потврдување на постоење на друга планета на која има живот, поголемо разбирање на работата на човечкиот мозок, проучување на комуникациите меѓу животните, консумирање на генетски модифициран лосос, како и евентуално дефинирање на четврта димензија на животот се можни научни откритија во 2011 година. Текстов нуди информации за неколку побитни можни откритија според списанието LiveScience, откритија кои побудуваат дури и страхопочит.


Архитектура и градежништво

Присуството на влага во градежните конструкции може да потекнува од надворешни фактори (градежна влага во материјали навлажнети пред вградување, влага од дефекти на водоводни и канализациски инсталации, влага од продор на атмосферска вода), но и од внатрешни извори како што е кондензирана влага внатре во слоевите на материјалите на градежни конструкции при процесот на дифузија на водена пареа во зима.


Физика

Научниците оствариле голем напредок во решавање на енигмата на суперспроводливоста на "висока" температура. Имено, една нивна истражувачка група открила дека суперспроводниците ги должат своите перформанси на нивната фрактална структура.


Информатика

"Очекувајте го неочекуваното" е максимата која минатите години го следи најголемиот саем на потрошувачка електроника – компјутерски системи и компоненти, компјутерска галантерија, мрежна и аудио/видеоопрема и уреди за телекомуникација - CES, кој традиционално се одржува веднаш по новогодишните празници во Лас Вегас.


Информатика

USB стикчињата главно ги купуваме за чување и префрлување податоци. И во најголемиот број случаи, приказната завршува тука. Е, баш тука грешиме! Со малку труд (и соодветен софтвер) лесно можат да ни послужат како безбедносна алатка со која компјутерот ќе го заштитиме од неавторизирано "чепкање" и "копање" по приватните датотеки, па какви и да се во прашање (не се смешкајте!). Заинтересирани? Читајте понатаму!


Еурека

Пронајдокот "Засилувач (за сабвуфер) за 50/60 Hz" е засилувач на електрични аудиосигнали наменет за нискотонски звучници (сабвуфери). Конструкцијата на излезниот степен на овој засилувач е слична како и кај секој класичен засилувач, но се разликува во напојувачката секција на засилувачот бидејќи не е потребен еднонасочен напон на напојување, туку синусоиден, односно директен мрежен напон 120 V / 60 Hz.


Автомобилска техника
Изглед на внатрешноста на суво корито.

Моторите со внатрешно согорување со суви корита (картери) кај авионите ги има од поодамна, а кај моторните возила, особено оние од кои се бараат врвни експлоатациони и безбедносни перформанси се задолжителни, затоа што едноставно без нив не се може. Како да се "дојде" до мотор со сув картер, како тоа се реализира, зошто без нив кај одредени категории на возила не се може и кои се позитивните а кои негативните страни на моторите со суво корито ќе прочитате во текстов што следува.


Медицина

Со новите методи, како и со комбинација на класичните методи и новите биолошки лекови, на болните од рак ќе им се овозможи подолго да живеат, а карциномот да се третира како хронична болест. За разлика од пред деценија-две кога откривањето на ракот беше долготраен процес, медицината денес успева рано и во одредени случаи ефикасно да се справи со оваа болест. Најновите истражувања покажале дека преку крвта може да се открива ракот пред да се појават малигни клетки.


Астрономија и астронаутика

Телескопот Спицер случајно откри хипернова чија светлина била апсорбирана, односно скриена од страна на густиот оклоп од прашина исфрлена од ѕвездата пред нејзината смрт.


Физика

Нашата идеја за раниот универзум можеби е полна со мистериозни кругови - па дури и триаголници - но тоа не значи дека гледаме докази за настаните кои се случиле пред Биг Бенгот.


Астрономија и астронаутика

Употребувајќи го вселенскиот телескоп Ферми кој набљудува во гама зрачното подрачје, научниците на НАСА наидоа на зраци од антиматерија кои се создале над олујните облаци на Земјата, што е досега незабележан феномен. Научниците сметаат дека честички на антиматерија биле формирани при блесок од гама-зраци од земско потекло (Terrestrial Gama-ray Flash или ТГФ).


Електроника

Препознавањето и изборот на интегрираните кола можат да претставуваат проблем како за почетниците така и за оние со одредено искуство. Еден од проблемите е како да се лоцира коректното интегрирано коло во каталозите за електронски компоненти. Друг проблем е тоа што секој производител има желба да стави свој печат за препознавање, кој создава дополнителни непријатности.


Аудио и видеотехника

ECM-HW2 на Sony е мошне лесен и едноставен за користење безжичен микрофон. Квалитетот на добиениот тон е професионален. Bluetooth сигналот е со импресивен досег и одличен во сите опции на тестирање. Кога работи со овој микрофон корисникот треба единствено да внимава на 1/8-инчниот микрофон, кој треба правилно да се поврзе со приемникот.


Информатика

Како што веќе навикнавме кога е Интел во прашање, новата архитектура на процесорите побарува и нови модели на матични плочи, поточно чипсети и лежишта. Ниту Sandy Bridge процесорите, чија архитектура ја погледавме во минатиот број, не се исклучок во тој поглед. Да разгледаме два модела на матични плочи од најновата генерација.


Информатика

Од неодамна најновата, петта верзија на можеби најпопуларната програма за онлине конверзации (или по "нашки" – "чатување") е достапна за преземање и инсталирање. Со нов, поедноставен и среден интерфејс, видеоконференција и интеграција со Facebook нескромно се наметнува како примарно решение кое ќе ги обедини најкористените онлине опции на едно место. Со право? По сä изгледа – да!


Информатика

Интернет-лозинките станаа дел од нашиот секојдневен живот. Многумина од нас имаат проблем да ги запомнат повеќето кориснички имиња и лозинки кои се користат за пристапување до разни интернет страници. Во продолжение ќе бидат изнесени основните правила за составување сигурни интернет-лозинки, како и едноставен и лесен за запомнување систем за составување посебни лозинки за кориснички пристап до интернет страници.


Информатика

Додатоците и plug-in алатките кај веб-пребарувачите наменети за преземање на видеозаписите од интернет се нешто што се подразбира. Но, преинсталацијата на оперативниот систем и инсталирањето на веб-пребарувачот повлекува нивно повторно преземање и инсталација. Алтернатива постои – онлине сервиси за видеоснимање, преземање и конверзија. Порационално и поефикасно решение? Да погледнеме.


Информатика

Тенденција е во сè да се постигне совршеност. Но кога се во прашање оптичките чипови несовршеноста е предност. Научниците покажале дека кога светлоста е уловена од несовршен чип, интеракцијата меѓу светлоста и материјата (атомот) се зголемува за неверојатни 15 пати! Неправилностите кај нивната структура доведе до нова информатичка квантна технологија.


Омнибус

Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во овој серијал ќе ви претставиме поголем број такви "неверојатни" научни вистини. На ред се нови пет неверојатни научни вистини.


Историја и археологија

Месопотамија, со своите природни богатства, уште од античкото минато привлекувала многу разновидни народи од околината. Сумерската е првата светска цивилизацијата на која и се својствени писменоста и изградбата на градови


Електроника

Наједноставен начин да го заштитите вашиот автомобил од кражба е ако му вградите еден обичен ЛЕД трепкач, кој ќе симулира вграден алармен уред во автомобилот и со тоа, најверојатно, ќе го премисли евентуалниот крадец од неговата намера.


Електроника

Направете го овој едноставен склоп кој ќе ви помогне при сервисирање и пронаоѓање на проблеми во електричните инсталации кај автомобилите.


Електротехника

МАКИТА е компанија која произведува и развива електрични алати од секоја област на занаетчиството и малото стопанство. И за оваа прилика подготвивме мала презентација на некои производи од богатата понуда на МАКИТА.


Медицина

Истражувањето спроведено меѓу тинејџерите во Кина покажало дека испитаниците кои неконтролирано користат интернет имаат двојно поголеми шанси да станат депресивни.


Омнибус

Наножици детектираат присуство на гас;
Сателитот Планк го одбележа 500-от ден на скенирање на небото;
Признание "Најмлад научник за 2010 година";
Сондата Хајабуса донесе примероци од астероидот Итокава на Земјата;
ВИКИПЕДИЈА прославува десет години од постоењето;
The STRETCH слушалки на Philips;
Италијански научници тврдат дека ја совладале ладната фузија;
Полета прототипот на првиот кинески стелт авион;


Писма
Каков адаптер да купам за рутерот Zuxel?
Каде да набавам ултразвучни сензори
Колку полнења издржуваат акумулаторските батерии?
ДВД-плеер на ТВ-приемник без скарт и пин приклучоци
Прекинувач за сабвуфер и 100W гитарски засилувач
Прашања за терморегулаторот за лемило TRB-V2.01