Рубрика: Омнибус
Неверојатни научни вистини (2)
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во овој серијал ќе ви претставиме поголем број такви "неверојатни" научни вистини. На ред се нови пет неверојатни научни вистини.

Во овој број на ЕМИТЕР разгледуваме како е можно некоја честичка да нема маса, како ласерот може да разладува, како човекот има 35% од своите гени исти како кај нарцисот, како нашата планета отежнува 40 000 тони секоја година и како Месечината се оддалечува од Земјата.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.