Рубрика: Омнибус
Неверојатни научни вистини (1)
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во серијата која следува ЕМИТЕР ќе објави голем број такви "неверојатни" научни вистини. Па да ги проследиме првите седум неверојатни научни вистини: постојат повеќе од 3 агрегатни состојби на материјата, чаша полна со вода е 99,99...% празна!, чистата вода е добар електричен изолатор, масата на часовникот се зголемува кога тој се навива, сините ѕвезди се пожешки од црвените, елементарните честички најчесто биле претскажани пред да бидат идентификувани, стаклото има карактеристики на течност.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.