Електроника

Комбинираните бојлери ја греат водата на два или три начини – на струја и со помош на системот за парно греење и/или од соларни колектори. Во ноќните часови температурата на флуидот од дополнителниот систем е ниска, па може да се случи целосно да ја излади водата во бојлерот. За да не се случи ова потребен е диференцијален термостат и ние ви нудиме таков проект во кој ИК 555 работи како компаратор.


Астрономија и астронаутика

Астрономите и физичарите за елементарни честички, иако работат секој во својата сфера, во одредена проблематика се во меѓусебна тесна поврзаност. Таква една проблематика е природата на универзумот, која во себе крие 6 големи енигми: темната материја, темната енергија, космичкото зрачење, гравитацијата, екстрадимензиите и стартот на универзумот.


Информатика

Традиционално, на почетокот на новата сезона правиме пресек на настаните кои ја одбележаа годината која штотуку замина. Како и минатите години, се исправивме пред дилемата – кои производи и настани да влезат во потесниот избор на настан/производ на годината? Решивме изборот повторно да го направиме по категории, со тоа што додадовме неколку нови, споредено со минатата година. 


Електроника

Кога батеријата од вашиот лаптоп не покажува знаци на живот и по неколку полнења, не очајувајте. Извадете го батериското пакување од вашиот лап топ, внимателно прочитајте го написот и пристапете кон операцијата на оживување. Доколку не успеете, не губите ништо. Замена на старата батерија со нова е секогаш можно, а да научите нешто ново е поголем предизвик.


Енергетика

Греењето на нафта беше актуелно во седумдесеттите години на минатиот век и тоа, пред сè заради нејзината многу ниска цена. Денеска тоа е скапо греење, непрактично и нееколошко, па нафтата е веќе заборавено гориво за оваа намена. Греењето на пропан-бутан гас, исто така, е скапо и неисплатливо. Греењето на природен гас (ЗГ) е она вистинското во ова време на опшата светска енергетска криза, но кај нас овој енергенс во овој момент е во зародишот на своето користење за греење на нашите домови. 


Електроника

Во минатите продолженија видовме дека професионалната опрема за мерења во аудиотехниката е многу скапа и следствено недостапна за многу електроничари и аудио ентузијасти. Но, исто така, видовме дека во последните десет години преовладуваат дигиталните мерења. Како можеме да го приспособиме нашиот компјутер да ги врши овие мерења? Во продолжение ќе се обидам барем да ги обработам основните постулати, да обрнам внимание на мерките за предострожност, како и да посочам на неколку бесплатни програми со чија помош лесно ќе можете да ја остварите целта.


На граница на науката

Вселената – последната граница, таму каде што науката храбро оди да испитува. Ние сме дел од таа вселена, создадени и опкружени од истите енергии и материи како и ѕвездите. Кои се тие енергии, како се поврзани меѓусебно и како дејствуваат на материјата? Науката веќе одговорила делумно на овие прашања, но има уште многу за откривање. Едно од сè уште неодговорените прашања е создавањето на вселената.


Автомобилска техника

Трите досега разгледани концепти на современи автоматски менувачи остваруваат степенеста или скоковита промена на преносниот однос што, на некој начин, е хендикеп од аспект на следење на идеалната влечна карактеристика. Овој недостаток се ублажува со воведување на поголем број на степени на пренос на менувачот и со спрегнување на мотор со што е можно поголема еластичност.


Аудио и видеотехника

Постарите читатели можеби се сеќаваат кога пред повеќе од 25 години за прв пат во Македонија во Скопје се прикажуваше филмот Ајкула 3Д во тогашното кино Вардар1. Екранот го премачкуваа со сребрена боја, а на влез ни делеа хартиени поларизациони црвено-зелени очила, сè со цел да може да го "фатиме" 3Д ефектот. Оттогаш помина многу време, а напредокот на 3Д техниката, ниту во кино прикажувањето, ниту на телевизијата никако да се случи.


Фототехника

Раководејќи се од премисата да не се купува никогаш најевтиниот и најскапиот производ од една класа, бидејќи на најевтиниот намалени му се перформансите за да се намали цената, а на најскапиот додадени му се својства кои ретко наоѓаат реална примена, се одлучив да ви го претставам DSLR фотоапаратот PENTAX K-r бидејќи тој претставува усовршена варијанта на својот помал брат K-x задржувајќи ги истовремено најбитните својства на "големиот брат", High – End професионалецот K7.


Информатика

Деновиве во нашата редакција, на наше големо задоволство, на тест ни пристигна лаптоп од серијата Probook на реномираниот производител Hewlett – Packard. Се роботи за 15 инчен модел со ознака HP Probook 4520s, кој е наменет за корисници од браншата на малиот и средниот бизнис и е наследник на претходниот модел од оваа серија, 4510s.


Информатика

Еволуцијата на телевизорите и компјутерските монитори помина низ неколку фази: од крупните и робусни ренесансни катодни цевки, преку барокните цивилизирани тенки и елегантни плазма и LCD екрани, до современите LED екрани. Тука не е крајот, новите технологии одат понатаму, сега во мода се OLED дисплеите направени од органски молекули, кои емитираат жива, природна слика од екранот.


Аеронаутика

АРЈ21 Ксиангфенг – кинески влез на пазарот за патнички авиони. Досега кинеската воздухопловна индустрија главно произведувала воени воздухоплови кои биле лиценцирани и нелиценцирани копии главно на советски оригинални модели. Кинеските цивилни патнички авиони биле адаптирани воени транспортери наменети, пред сè, за кинескиот пазар. АРЈ 21 Ксиангфенг (Летечки Феникс) е прв кинески патнички авион проектиран од почеток како таков. Со него Кинезите имаат амбиции да се пробијат и на меѓународниот пазар.


Електроника

Електронските уреди кои имаат способност да вклучуваат електрични кола под дејство на звучен бран се нарекуваат прекинувачи со гласовно активирање или VOX (Voice activated Switch). Традиционалните VOX уреди немаат способност да направат разлика при вклучувањето од глас или шум во сигналот добиен од звучниот бран. Заднинскиот шум во бучна гласовна средина доведува до лажно тригерирање кај овај тип на VOX прекинувачи.


Омнибус

Науката перманентно ни открива несомнени научни вистини, но некои од нив се спротивставуваат на нашиот здрав разум и ни изгледаат неверојатни. Во серијата која следува ЕМИТЕР ќе објави голем број такви "неверојатни" научни вистини.


Информатика

Конечно се крена велот кој ја обвиткуваше архитектурата на новите Интел процесори наречена SandyBridge и која беше предмет на различни нагаѓања и шпекулации во текот на 2010 година. Со тоа се разјаснија неколку дилеми – кои сегменти од пазарот ќе ги покријат првите модели, компатибилност со постојаната архитектура, какви ќе бидат нивните перформанси и сл.


Физика

Конечно она што секој квантен физичар го сонуваше стана реалност. Научниците од Европската агенција за нуклеарни истражувања ЦЕРН не само што создадоа 38 атоми на антиводород туку и успеаја да ги задржат. Цела една петтина од секундата.


Телекомуникации

Long Wire или долга жица е наједноставна и најлесна за конструирање и поставување антена која често се користи од страна на радиоаматерите за работа на повеќе фреквентни опсези, главно на кусите бранови.


Електроника

Интегрираните кола, пронајдок кој предизвика револуција во електрониката, го преплавија светот околу нас. Разни видови интегрирани кола се среќаваат насекаде почнувајќи од детски играчки, апарати за домаќинства, мобилни телефони, компјутери до најсложени професионални уреди во медицината, индустријата, преносот на информации и многу други области.


Физика

Jan Klärs, Julian Schmitt, д-р Frank Vewinger и проф. д-р Martin Weitz, физичари од Универзитетот во Бон, создадоа потполно нов извор на светлина. Со ова откритие тие го побија тврдењето дека е невозможно во практика да се оствари Бос-ајнштајновиот кондензат од збиени фотони. Оваа откритие ќе ги израдува во прв ред дизајнерите на компјутерски процесори, но светлината од суперфотоните може да се искористи и во други индустриски процеси.


Медицина

Новата вакцина против инфаркт засега се тестира само на лабораториски глувци, но додека да биде применлива и на луѓе запознајте се со првите знаци кои го идентификуваат инфарктот, како и со уште некои факти поврзани со него, за да знаете што е потребно да преземете за да спасите нечиј живот или можеби својот.


Енергетика

Двата рачни полначи за батерии опишани во минатиот број ("Дедо Мраз пак кај нас") предизвикаа особен интерес судејќи според пристигнатата ел. пошта. Затоа решивме да посветиме посебен напис за овие мали прирачни полначи, чија практичност е неспорна.


Информатика

Рутерите денеска играат голем дел во секојдневното користење на интернетот или пак при воспоставување на конекција помеѓу два или повеќе компјутери. Овие магични уреди имаат тотално свој софтвер и оперативен систем, кој секогаш може да се подобрува. Прочитајте зошто...


Информатика

Најновото од Apple не е само производ, туку зачекорување во светот на легендарните полуспроводници со новиот А4 процесор, кој всушност не е типичен процесор. Запознајте го А4!


Аудио и видеотехника

Panasonic, компанија која пролетоска ја лансираше тродимензионалната камера/камкордер AG3DA1 за професионална употреба и која на NAB2010 доби најмногу награди, а за која имаше напис и во ЕМИТЕР бр. 6/2010, промовираше на електронскиот пазар уште еден нов 3Д производ кој е наменет за аматерите.


Електроника

Акумулаторските батерии (најчесто од 12 V) се главен, понекогаш и единствен извор на напојување на локации каде што не е достапна електричната мрежа (при кампирање, изолирани викендички и слично). Доколку некој уред што се напојува од акумулаторската батерија (светилка, радиоприемник и слично) го забораваме подолго време вклучен, може да дојде до прекумерно празнење и неповратно оштетување на акумулаторската батерија.


Омнибус

Произведен најмалиот керамички кондензатор од 22µF/25V;
Патент на годината 2010 за Владимир Филевски;
Вклучување светло ноќе е штетно, но има решение;
САД ќе развива нови ракетоплани?;
Нелегален софтвер – ризик за потрошувачите;
Софтвер за лекување нервни болести;
Нови HP десктоп системи од бизнис линијата;
IP-калипсата се приближува
Со помош на наноцевки научниците успеваат да издвојат пооделни јони;
AMD RADEON HD 6879 и 6950;


Писма
Како да се открие метанолот во ракијата
Празен од и куса врска?
PIC и хибридни радиомодули