Рубрика: Електроника
Заштита од прекумерно празнење на акумулаторски батерии
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Акумулаторските батерии (најчесто од 12 V) се главен, понекогаш и единствен извор на напојување на локации каде што не е достапна електричната мрежа (при кампирање, изолирани викендички и слично). Доколку некој уред што се напојува од акумулаторската батерија (светилка, радиоприемник и слично) го забораваме подолго време вклучен, може да дојде до прекумерно празнење и неповратно оштетување на акумулаторската батерија. За да го спречите прекумерното празнење на акумулаторската батерија и нејзино прерано пензионирање, ви препорачуваме да изградите едноставен уред кој ќе го спречи прекумерното празнење, ќе го продолжи животот на акумулаторската батерија и ќе ви заштеди пари.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.