Рубрика: Електроника
Степени на механичка заштита – IP КОД
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кутиите на електронските и електричните уреди имаат за цел да го заштитат корисникот од контакт со деловите од уредот кои се под напон, како и да спречат надворешни тела или течности да ја попречат работата на самиот уред. Степенот на механичка заштита се означува со IP код и се состои од буквите IP зад кои следи двоцифрен број (на пример IP46). Степенот на заштита е важен параметар и ние ќе ви покажеме како правилно да ги одберете електричните уреди соодветно на вашите потреби.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.