Рубрика: Електроника
Заштита на електронски уреди од напојување со спротивен поларитет
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


При приклучувањето на уредите што се напојуваат со еднонасочен напон мора да се внимава на поларитетот на напојувањето. Доколку уредот кој се напојува со еднонасочен напон го приклучиме на напојување со спротивен поларитет, ќе дојде до негово оштетување. За да бидеме сигурни дека корисникот на уредот нема погрешно да го поврзе и да предизвика штета, потребно е уредот да поседува соодветна заштита од приклучување на напон со спротивен поларитет. Во текстот што следува ќе ви прикажеме неколку едноставни начини како да ги заштитите уредите што ги изработувате дури и од најневнимателните корисници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.