Рубрика: Електроника
DC/DC конвертор од +9V на -9V
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој напис покажува како, од само една батерија од 9V, може да се добие симетрично напонско напојување ±9V само со едно интегрирано коло TLC555 и неколку пасивни елементи.

Некои електронски склопови коишто се напојуваат со позитивно поларизиран напон од 9V, во својот состав можат да содржат и некој склоп кому му е нужен и негативно поларизиран напон, или, пак, склопот во глобала да бара симетрично напојување ±9V. Во таквите случаи напојувањето не е проблем, доколку не се бара тие да бидат напојувани само од една батерија од 9V. Токму таквите случаи, ако се работи за напојување со мала снага, ги решава DC-DC конверторот опишан во овој напис. Конверторот го инвертира позитивно поларизираниот напон +9V во негативно поларизиран напон -9V во однос на "масата", па така, заедно со постоечкиот позитивен напон, се добива симетричен напон ±9V од само една батерија од 9V!

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1208
ИК: TLC555 или 7555
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.