Рубрика: Физика
Антисвет
Автор: Гоце Постоловски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Конечно она што секој квантен физичар го сонуваше стана реалност. Научниците од Европската агенција за нуклеарни истражувања ЦЕРН не само што создадоа 38 атоми на антиводород туку и успеаја да ги задржат. Цела една петтина од секундата.

Со оваа најава неупатените во нуклеарната физика можат да помислат дека се шегуваме и потсмеваме кога велиме дека научниците успеале да задржат атоми на антиматерија цели 20-тина стотинки од секунда. За нив уште на почеток да разјасниме дека во микрокосмосот овој период претставува вистинска вечност. Па, според засега прифатената теорија за големата експлозија, материјата од која е изградена вселената била создадена за помалку од 1 секунда. Но, да се вратиме сега ние на она спротивното – антиматеријата.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.