Рубрика: Телекомуникации
Long Wire антена
Автор: Владимир Ковачески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Long Wire или долга жица е наједноставна и најлесна за конструирање и поставување антена која често се користи од страна на радиоаматерите за работа на повеќе фреквентни опсези, главно на кусите бранови.

Long Wire, односно долга жица е наједноставната за конструирање и поставување антена која се употребува од радиоаматерите. Под долга жица обично се подразбираат должини на антената кои изнесуваат најмалку една или повеќе бранови должини од работната фреквенција на која се употребува. Сепак, радиоаматерите како Long Wire антени (скратено LW) ги нарекуваат ваквиот тип антени направени од која било произволна должина на жицата (random wire).

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.