Рубрика: Енергетика
Џебни извори на енергија
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Двата рачни полначи за батерии опишани во минатиот број ("Дедо Мраз пак кај нас") предизвикаа особен интерес судејќи според пристигнатата ел. пошта. Затоа решивме да посветиме посебен напис за овие мали прирачни полначи, чија практичност е неспорна.

На излет, патување...на кое било место каде што може да ви притреба (а како за инает – не постои!) извор на електрична енергија за полнење на батериите на вашите мобилни уреди, портабл полначите се вистинската алтернатива. Џебните димензии ги прават погодни за носење, така што воопшто не треба да се двоумите дали да ги понесете со себе. Во поглед на цените – да, не можеме за нив да говориме како за евтини уреди. Но, со оглед на нивната специфика и условите во кои е предвидено да се користат, инвестицијата и тоа како е оправдана, и по извесно време целосно се враќа. Направете мала пресметка и аналогија со потребното количество батерии за еднократна употреба, и веднаш сè станува јасно.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.