Рубрика: Физика
Суперфотон – нов извор на светлина
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Jan Klärs, Julian Schmitt, д-р Frank Vewinger и проф. д-р Martin Weitz, физичари од Универзитетот во Бон, создадоа потполно нов извор на светлина. Со ова откритие тие го побија тврдењето дека е невозможно во практика да се оствари Бос-ајнштајновиот кондензат од збиени фотони. Оваа откритие ќе ги израдува во прв ред дизајнерите на компјутерски процесори, но светлината од суперфотоните може да се искористи и во други индустриски процеси. Прочитајте го текстов за да дознаете повеќе за оваа сензационално откритие.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.