Рубрика: Физика
Скротена брзината на светлината
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2007.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Работејќи на истражувања во ново подрачје на развој и подобрување на оптичките комуникации, Лене Вестергард Хау (Lene Vestergaard Hau) реализира чудни ефекти кај светлината: ја забави нејзината брзина на 17 m/s, реализира стоп и повторен старт на светлински зрак, трансформација на светлински зрак во материја и повторно регенерирање на зракот.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2007. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.