Рубрика: Физика
Физичарите планираат изградба на поголем LHC
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кога Големиот хадронски судирач (LHC ) беше пуштен во употреба во 2008 година, физичарите кои се занимаваат со физиката на честичките не ни помислуваа да побараат нешто поголемо. Но, со откривањето на Хигсовиот бозон, LHC ја исполни една од главните цели, па сега физичарите почнуваат да размислуваат наголемо за создавање машина која еден ден ќе го наследи LHC.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.