Рубрика: Медицина
Вакцина против инфаркт
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Новата вакцина против инфаркт засега се тестира само на лабораториски глувци, но додека да биде применлива и на луѓе запознајте се со првите знаци кои го идентификуваат инфарктот, како и со уште некои факти поврзани со него, за да знаете што е потребно да преземете за да спасите нечиј живот или можеби својот.

Шведските научници соопштија дека развиваат вакцина која ќе може да нè заштити од срцеви болести и која биго намалила бројот на инфаркти за 70%! Според нив, првите експерименти дале добри резултати а истата би била во употреба за три до пет години. Истражувачите од институтот "Каролинска" тврдат дека вакцината би ја спречила реакцијата на имунолошкиот систем кон зголемената количина на холестерол (маснотии) во крвта.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.