Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Интегрирани кола – практичен пристап
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Препознавањето и изборот на интегрираните кола можат да претставуваат проблем како за почетниците така и за оние со одредено искуство. Еден од проблемите е како да се лоцира коректното интегрирано коло во каталозите за електронски компоненти. Друг проблем е тоа што секој производител има желба да стави свој печат за препознавање, кој создава дополнителни непријатности. Во написот се наведени некои основни насоки кои придонесуваат за поедноставно снаоѓање и правилен избор на интегрираните кола: куќишта, распоред на изводите, означување, како и карактеристиките на основните логички кола.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.