Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Дигитални интегрирани кола (2)
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Дигиталните интегрирани кола се застапени во значителен обем во многу електронски уреди. Тие се среќаваат како во едноставни апарати за домаќинства, така и во сложени уреди во индустриски постројки, телекомуникациски системи, компјутери, медицински и многу други апарати. Во овој напис ќе бидат дадени, на наједноставен начин, нивните карактеристики и како да ги препознаете и примените.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК347
ИК CD4011
 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.