Аудио и видеотехника

Верувам дека повеќе читатели на ЕМИТЕР имаат потреба некои ситни делови од инсекти, растенија, предмети итн., да ги видат под "лупа", односно зголемени за 100, 200 па и повеќе пати, и така добиените зголемени слики за подобра прегледност да можат да ги прикажат на мониторот од својот персонален компјутер како слики во боја, со можност потоа да ги снимат како посебна документација на хард дискот од компјутерот.


Астрономија и астронаутика

Набљудувањето на планети надвор од Сончевиот систем астрономите до сега го сметале за неможно поради доминантниот сјај на матичната ѕвезда. Но, прогресот на оптичките методи во последно време, овозможи и тие да може да бидат директно набљудувани и фотографирани. Досега астрономите набљудувале и фотографирале вкупно 6 екстрасоларни планети.


Архитектура и градежништво

Од сите инвестициски трошоци при градба на некој објект, единствено средствата вложени во топлинската изолација по одреден временски период се враќаат на инвеститорот преку заштеда на енергијата потребна за греење и ладење на објектот. После овој амортизациски период топлинската изолација се претвора во голем штедач во корист на инвеститорот за време на целиот период на експлоатацијата на објектот, сразмерно со степенот на изолираноста.


Автомобилска техника

Третиот дел од темата во која ги обработуваме сопирачките за автомобилите ќе биде посветен на обезвоздушување на хидрауличната инсталација и нагодување на празниот од на кочниците. И двете спаѓаат во т.н. завршни операции. Многу е важно да се знае дека при реализацијата на овие зафати на виделина излегуваат сите пропусти и недоследности доколку биле провлечени во претходните зафати од актуелната поправка.


Астрономија и астронаутика

На оваа вест многу од луѓето чекаа веќе 40 години. Прашањето, дали слета човекот на Месечината, уште од 20 јули 1969 г. па наваму за голем дел од луѓето на Земјата претставуваше незнаница. Теоретичарите на заговор со разноразните информации дека овој потфат воопшто не се случил, ги преплавуваа интернет-страниците и телевизиските емисии.


Астрономија и астронаутика

Визијата на оваа 2009 година, прогласена за Меѓународна година на астрономијата, е луѓето да го пронајдат своето место во универзумот преку небото. Гледајќи го ноќното небо, сјајните ѕвезди изгледа дека формираат фигури кои наликуваат на нешто: различни митолошки суштества и други животни, а подоцна и на различни модерни предмети. Ова групирање на ѕвездите во соѕвездија е продукт на човечката фантазија и нема никаква физичка основа.


Аудио и видеотехника

Денес, телевизиската слика е со зачудувачки квалитет на најситните делчиња, со квалитетен опкружувачки звук и мноштво корисни дополнителни информации со помош на кои се креираат содржини со сопствен тајминг, по сопствена потреба и желба. Но, не било од секогаш така. Овој мини серијал има за цел да го покаже развојот на телевизијата низ годините.


Аудио и видеотехника

На 13 август 2009 г. се пронесе веста за смртта на Лес Пол; починал од компликации со пневмонијата во болница во Њујорк, опкружен со семејството и пријателите. Тој е американски музичар, иноватор и изумител, пионер во развојот на електрична гитара со цврсто тело која го направи можен звукот на роненролот. Лес Пол, исто така, е иноваторот кој најмногу придонел во развојот на повеќеканалното снимање, без кое не може да се замисли современата тонска продукција.


Електроника

Според мислење на меродавни стручњаци од областа на мерењата, како и според мислењето на оние кои го користат, осцилоскопот го држи првото место. Неговата примена има неверојатно широк спектар во многу научни области: електроника, акустика, телекомуникации, медицина, испитување на материјали, испитување на варови, метеорологија итн. Како да направите правилен избор, ако сакате да набавите осцилоскоп?


Електроника

Многу нешта во кои луѓето секојдневно уживаат, без оглед дали е тоа техника, храна, пијалак, автомобил и кој било друг производ, добиени се како резултат на некој производствен процес. Од друга страна, пак, секој процес за да го даде она за кое што е и првенствено наменет, потребно е истиот да се контролира. За таа цел луѓето разработиле најразлични системи на контрола, водејќи се од самите карактеристики на процесот кој треба да се контролира, како и условите под кои треба да се врши.


Медицина

Од првиот ден кога беше забележан во Мексико, на свинскиот (мексиканскиот) грип му беа потребни нешто помалку од четири месеци да нарасне во пандемија од светски размери. Ова поттикна повеќе дебати во научната јавност, меѓу кои и прашањето за најефикасниот начин да се спречи заразување на поголемиот дел од светската популација.


На граница на науката

Водата е еден од четирите антички елементи, водата е живот, водата е сè. Но, дали е нешто повеќе од сè? Дали водата има некои мистериозни својства, дали може да помни и да пренесува информации? Некои тврдат дека на водата влијаат мислите или музиката, други го отфрлаат тоа како апсолутно невозможно. Во ова продолжение од фељтонот ќе ги разгледате аргументите и на двете страни.


Фототехника

Работата со програмите за обработка на фотографии овозможи многу сложени класични фотографски техники да се сведат на детска игра. Но, таа детска игра како да завршува кога ќе почнеме да размислуваме на кој начин да ја сочуваме обработената фотографија. Мноштвото формати како да внесуваат повеќе забуна одошто квалитет, а нивното непознавање често води кон поразителни резултати.


Електроника

Отворате нов уред, го погледнувате упатството и веднаш забележувате истакнато ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ на видно место со посебен фонт, некогаш во друга боја: SAFETY FIRST. Би го превел: ПРВО СИГУРНОСТА... А потоа и OSHA, JUS, DIN , CE , ISO 90... , а секако и нашиот МКД стандард.


Електротехника

Понекогаш е навистина тешко да се направи вистински избор од големата понуда на електрични алати на пазарот, особено ако се знае дека водечките компании нудат производи со слични перформанси и квалитет. Не е редок случајот кога професионалците во својата колекција на електрични алати имаат производи од разни производители.


Информатика

Широкопојасната конекција за интернет е застапена кај голем број на корисници, овозможувајќи пристап до бараните содржини со големи брзини. Со оглед на зголемениот број на домашни корисници кои имаат потреба за делење на интернет конекцијата во својот дом, потребата од рутер се наметнува како логично решение. Стандарден рутер би можел да биде соодветно решение за оваа работа, но на тој начин би останале без некои дополнителни можности кои ги нудат high-end рутерите.


Информатика

Синтаксата на Visual Basic for Applications (VBA) е од посебна важност кога се работат сложени проекти во апликациите на MS Office. VBA синтаксата е потребна да се совлада за да може да се изработат посложени проекти каде што со макрокомандите не успеваат да се автоматизираат одредени процеси. За да се користи синтаксата, претходно е потребно да се знаат основните видови на елементи што таа ги вклучува.


Омнибус

Пуштен во употреба најголемиот телескоп во свет;
Почнуваат олимписките игри за роботи;
Наноелектронски транзистор во содејство со биолошките машини;
Аукција на 4G во Данска;
Идната година со печатени батерии!;
Мобилни телефони на соларна енергија;
Колку бргу се движиме додека спиеме?;
Нова MAX TV иновација;
Куќа на звукот, дом на гитарите;
Првите набљудувања на телескопот Хершел;
Модерно глувче;


Електроника

Сигналот од микрофонот или од електричната гитара успешно и квалитетно е засилен на вашиот аудиозасилувач, но со една забелешка - на вашето уво дејствува прилично "суво"! Поради таа причина на звукот од инструментот или на вашиот говор (или песна, ако сте талентирани) потребно е да се додаде одреден впечаток на живост и просторност. Сето тоа на наједноставен начин ќе го остварите, ако го проследите и го изработите електронскиот уред т.н.


Електроника

Вообичаена изведба за редоследно или циклично вклучување на повеќе потрошувачи е со каскадно поврзување на временски релеи. Цената само на еден временски релеј можеби не е голема, но секако е поголема од цената на овој склоп кој може да замени дури осум временски релеи.


Информатика

Веројатно најупотребуваниот програм за репродукција на мултимедијални содржини е Windows MediaPlayer (WMP), а една од главните причини за тоа, секако, е фактот што овој софтвер доаѓа во пакет со Windows оперативниот систем. Се работи за мултимедијален софтвер кој е неизоставен дел од Windows уште од самото појавување на овој оперативен систем, иако со текот на времето се појавуваше под разни имиња.


Информатика

Појавата на малите мултимедијални плеери, кои веќе поддржуваат и HD-видеоформати, фрла сенка на актуелните мултимедијални домашни компјутери, доведувајќи ја во прашање нивната исплатливост.


Телекомуникации

Во ова продолжение се разгледани основните типови на интелигентни антенски системи, нивните карактеристики и перформанси. Продискутирана е и геометријата на антенските полиња, пропагацијата на сигналите, како и несаканите последици кои се јавуваат при истата.


Информатика

Летово компанијата Apple на своите корисници им ја понуди новата верзија на познатиот веб-прелистувач Safari 4.0. Се работи за верзија која работи и на Windows и на Mac платформа. Според зборовите на претставниците на Apple, Safari 4.0 моментално е најбрзиот прелистувач за двете споменати платформи. Во зависност од перформансите на вашиот компјутер, ова би можело и да биде вистина.


Писма
400W засилувач ми звучи слабо!
Што е напон и како се создава?
Неколку прашања и една молба
Како 400W МОСФЕТ засилувач да работи во автомобил на 12V
Сакам, ама не знам дали и како