Рубрика: Астрономија и астронаутика
Почетен курс по астрономија (5): Астрономски карти и соѕвездија
Автор: Тања Петрушевска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Визијата на оваа 2009 година, прогласена за Меѓународна година на астрономијата, е луѓето да го пронајдат своето место во универзумот преку небото. Гледајќи го ноќното небо, сјајните ѕвезди изгледа дека формираат фигури кои наликуваат на нешто: различни митолошки суштества и други животни, а подоцна и на различни модерни предмети. Ова групирање на ѕвездите во соѕвездија е продукт на човечката фантазија и нема никаква физичка основа. Различни култури имаат различни соѕвездија, во зависност од нивната митологија, историја и средина.

Типична ѕвездена карта на ноќното небо над северната полутопка.

Соѕвездието Мала Мечка.

Соѕвездието Андромеда

Соѕвездието Касиопеја

Соѕвездието Кит

Соѕвездието Орион

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.