Рубрика: Автомобилска техника
Одржување и поправка на автомобилите (13): Нагодување на системот за кочење
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Третиот дел од темата во која ги обработуваме сопирачките за автомобилите ќе биде посветен на обезвоздушување на хидрауличната инсталација и нагодување на празниот од на кочниците. И двете спаѓаат во т.н. завршни операции. Многу е важно да се знае дека при реализацијата на овие зафати на виделина излегуваат сите пропусти и недоследности доколку биле провлечени во претходните зафати од актуелната поправка. Дефинитивно, со овие зафати се потврдува коректната и стручна поправка, и завршно се калибрира системот за кочење.

Механизам за рачно нагодување на празен од на работна кочница.

Обезвоздушување на хидрауличната инсталација.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.