Рубрика: Телекомуникации
Интелигентни антенски системи - 3
Автор: Мирослав Китаноски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во ова продолжение се разгледани основните типови на интелигентни антенски системи, нивните карактеристики и перформанси. Продискутирана е и геометријата на антенските полиња, пропагацијата на сигналите, како и несаканите последици кои се јавуваат при истата.

Во основа, антените не се интелигентни, но антенските системи можат да бидат. Генерално, колоциран со базната станица, интелигентниот антенски систем како комбинација од антенско поле и дигитална единица за процесирање на сигнали, овозможува трансмисија и прием на адаптивен, просторно осетлив начин. Со други зборови, системот може автоматски да го менува правецот на зрачење, во зависност од неговата сигнална околина. Ова може драматично да ги зголеми перформансите (капацитетот) на системот.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.