Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Сигурносни мерки при изработка и сервисирање на електронски уреди
Автор: Петре Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Отворате нов уред, го погледнувате упатството и веднаш забележувате истакнато ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ на видно место со посебен фонт, некогаш во друга боја: SAFETY FIRST. Би го превел: ПРВО СИГУРНОСТА... А потоа и OSHA, JUS, DIN , CE , ISO 90... , а секако и нашиот МКД стандард.

Затоа, независно дали сте корисник на некој нов електричен уред, ученик во електротехничко училиште (особено на час по практична настава), ученик во основно училиште на час по ОТП , хобист, аматер или само сакате нешто да поправите или да приклучите во домот, а не сте или сте од електротехничка струка, СЕКОГАШ повторувам и нагласувам СЕКОГАШ спроведувајте ја во дело мислата СИГУРНОСТА НА ПРВО МЕСТО и никогаш не ја испуштајте предвид кога работите со електрична струја. Во овој текст ќе се задржиме на заштита од можен струен удар, сигурносни мерки при работа со алатите и материјалите, сигурносните и заштитните мерки при вградување на уредот во кутија, пружање на прва помош и друго.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.