Рубрика: Аудио и видеотехника
Развојот на телевизијата (2): Слика во боја во домовите на гледачите
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Денес, телевизиската слика е со зачудувачки квалитет на најситните делчиња, со квалитетен опкружувачки звук и мноштво корисни дополнителни информации со помош на кои се креираат содржини со сопствен тајминг, по сопствена потреба и желба. Но, не било од секогаш така. Овој мини серијал има за цел да го покаже развојот на телевизијата низ годините. На ред е вториот дел во кој хронолошки се дадени најбитните моменти од развојот на телевизијата во боја, како и за дистрибуцијата и снимањето на ТВ-сигналите.

Можеби на многумина ова ви е познато или ви било познато. Ако е така, од содржината на овој текст ќе се присетите на многу подзаборавени работи. Но, има и друг тип читатели на ЕМИТЕР, кои за прв пат ќе го проследат развојот на овој епохален пронајдок, ТЕЛЕВИЗИЈАТА.

Тв приемник 200 RCA model 5

Don Lee камера

Кинескоп

TK- 41C колор камера

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.