Уводник

Микроконтролерите денес се застапени во речиси сите технички производи - од детските играчки до индустриските машини. Сепак за повеќето македонски електроничари микроконтролерите се енигма од која бегаат. Веруваме дека со оваа брошура (и следната "Микроконтролери 2") македонските електроничари и информатичари ќе фатат приклучок кон светските текови на ова поле, било да се занимаваат со сервисирање на електронска опрема, било со развој на сопствени електронски конструкции.


Автомобилска техника

Rinspeed sQuba е одлична потврда дека соништата некогаш може да станат реалност. За развојот на ова водонепропусно возило - подморница со кое без проблеми се управува под вода, може да се каже дека е последица на легендарниот автомобил Лотус Есприт, јунакот на филмот "Шпионот кој ме сакаше" од серијалот за Џејмс Бонд.


Информатика

Во минатиот број на ЕМИТЕР се запознавме со основните поими врзани за БИОС-от и видовме како начелно функционира и што му е задача. А што се крие во неговата внатрешност? За да откриеме, вклучете го компјутерот, додека трае меморискиот тест притиснете Del и - ВЛЕГУВАМЕ ВНАТРЕ!


Физика

Француското научно списание Наука и живот (Science & vie) од јануари 2008 год. објави сензационален напис со бомбастичен наслов: "Теоријата за сé, конечно откриена"! Ако тоа се потврди, тоа би значело дека е реализиран последниот "сон" на физичарите: да конструираат т.н. конечна теорија, која ги обединува 4-те основни природни сили во една единствена теорија, способна да ги објасни сите структури и појави во универзумот. Но, водечките физичари-теоретичари се воздржани во тој поглед.


Фототехника

Продолжува "Фотоемитер", нашата рубрика каде што читателите ги презентираат своите фотографии и при тоа освојуваат вредни награди, но истовремено преку коментарите и советите од нашиот фотоселектор имаат и можност да ги подобрат своите фотографски вештини. Во овој број за најдобри се прогласени фотографиите на Горан Трајановски, Енкел Дика и Атанас Бајлозов, но уште неколку други влегуваат во изборот за годишната изложба и признанија.


Астрономија и астронаутика

Јулијанскиот календар е првиот практичен календар со задоволителна точност, предложен од египетскиот астроном Сосиген. За основа го има непрецизниот египетски календар од 365 дена, но со додадена корекција од 1/4 ден. Римскиот владетел Гај Јулиј Цезар го прифатил овој календар, кој понатаму го добил неговото име - јулијански календар


Електроника

За создавање нови електронски елементи често се практикува техника на комбинирање на основни, веЌе постоечки елементи. Комбинација на ЛЕД со фототранзистор дава нов елемент, наречен оптокаплер или оптоизолатор, со кој се овозможува пренос на сигнали меѓу системи кои немаат галванска врска. Во овој напис ќе биде прикажана нивната конструкција, принципот на работа и кога и како се употребуваат.


Енергетика

Сведоци сме на долгогодишни напори за поголемо експлоатирање на алтернативните извори на електрична енергија. Но, сепак, тие денес зафаќаат само 2% од вкупното светско производство. Останатите 98% отпаѓаат на конвенционалните извори: нулеарна, хидроенергија и дури 65% на енергија на фосилни орива во кои спаќаат јаглен, гас и нафта. Преорентирањето кон сé поголема искористливост на алтернативните извори на електрична енергија ќе биде долг, тежок и премногу скап процес.


Информатика

Во претходните две продолженија накратко ги поминавме основните концепти на PHP, но за да можете да креирате функционални веб-апликации покрај скриптен јазик потребно е да имате и барем основни познавања од некој систем за управување со бази на податоци. Кога станува збор за интеграција со PHP, најкористен ваков систем е MySQL.


Информатика

Програмата Excel претставува алатка која помага при решавање на различни табеларни пресметки. Но, исто така, може да помогне и при решавање на некои видови математички задачи. За оние кои учат математика еве неколку примери и начини како да ги проверат резултатите за одредени теми.


Информатика

Во ЕМИТЕР 2/08 ги претставивме продолжните кабли со пренапонска заштита, а во овој ќе се осврнеме на уредите за непрекинато напојување или UPS. Овие уреди претставуваат помошен извор на напојување кој се вклучува кога ќе снема "струја".


На граница на науката

Цивилизацијата на Маите мистериозно пропадна 500 години пред шпанците да стапнат на американскиот континент. Маите зад себе оставија монументални градби и рељефи со слики и нивното писмо издлабени во камен. Дали Маите и Инките се од овој свет, или имаат некаква врска со вонземјаните?


Фототехника

Најмалиот заеднички содржател на компактните дигитални фотоапарати и DSLR камерите би можеле да бидат – мегапикселите. Барем кога е во прашање Sony DSC-W170…


Астрономија и астронаутика

Ова е нашиот краток водич за астрономи-аматери. Дознајте што, каде и како можете да набљудувате во следниот месец на нашето небо со помош на голо око, обичен двоглед и аматерски телескоп. Овој месец ќе помине во знакот на Месечината, Сатурн и Регулус.


Астрономија и астронаутика

Минатиот месец физичарите од Пен Стејт Универзитетот објавија научен труд во Physical Review Letters во кој тврдат дека изнашле механизам со кој според нивните тврдења може да се поврати информацијата изгубена во црните дупки. Да се потсетиме, црните дупки според општата теорија на релативноста на Ајнштајн се делови од вселената каде гравитацијата е толку силна што дури ни светлината не може да избега од неа.


Аудио и видеотехника

DSA-1 AES/EBU Digital Interface Analyzer е дигитален аналајзер и генератор на аудиосигнали на фирмата The Prism Sound со одлични карактеристики, кој има мали димензии и може да се држи во рака. DSA-1 е непроценлив алат при емитување и снимање, за тестирање на дигитални аудиоуреди и инсталации.


Аудио и видеотехника

Повеќенаменскиот MXO Monitor-Output–Convert на Matrox, овозможува набљудување на повеќе влезни сигнали на еден монитор, дава излезен сигнал со радиодифузен бродкаст (broadcast) квалитет и синхронизирано видео со аудио, како и конверзија на повеќе сигнали кои доаѓаат до оваа "кутија" по различни патишта. Уредот е мал и портабал, а овозможува да го претворите вашиот лаптоп во единица за монтажа или лесно и едноставно да го придодадете на вашата постоечка работна станица без да го исклучите.


Електроника

Ако експериментирате со ВФ-електронски моќни засилувачи во кој има вградено ВФ-транзистори со поголема моќност, за да не дојде до нивно оштетување, изработете го ова електронско коло за нивно напојување со ефикасна струјна заштита.


Електроника

Електронските уреди најчесто ги заштитуваме со бавни или брзи топливи осигурувачи. Постојат и електромагнетни осигурувачи со подобри карактеристики, но најголема брзина и сигурност имаат електронските осигурувачи. Изградете брз електронски осигурувач кој може да се применува во еднонасочни и наизменични електрични кола, со променлив праг на пречекорување на струјата и голема брзина на активирање.


Електроника

Постојат повеќе специјализирани референтни извори на напон во вид на три или повеќе пински интегрирани регулатори, со одлични температурни карактеристики. Конфигурацијата на електронското коло што ќе биде претставено, значително ги подобрува температурните карактеристики на стабилноста на референтниот напон добиен од популарното коло µA723.


Информатика

Со појавата на LCD монитори со поголеми димензии, повторно се актуелизира употребата на PC како замена на стандардните ТВ-приемници. И додека во светот трендот на користењето на PC за следење на телевизиски програми резултира со користење на дигитални ТВ-картички, кај нас сé уште се користат аналогните модели.


Информатика

За долгогодишната борба за превласт помеѓу двата најголеми производители на процесори може многу да се зборува. Но, ќе се запрашате зошто во насловот на овој напис е спомената и NVIDIA, која како што е познато е гигант во една сосема друга област - производство на графички процесори. Веројатно до пред една година ваквата споредба ќе беше невозможна, но дали е денес така?


Информатика

Windows XP е веројатно моментално најраспространетиот оперативен систем и без разлика што за неговото место на пиедесталот претендира Windows Vista, сигурно е дека XP-то нема така брзо да биде сменет кај многу корисници. Но, факт е дека Windows-ите не се така стабилни и сигурни како некои други оперативни системи, особено кога на нив се инсталираат, деинсталираат и преинсталираат мноштво програми или разноразни игри.


Телекомуникации

Во последно време се повеќе се зголемува потребата од користење на мобилниот телефон со повеќе од една SIM картичка. Да ги користите личниот и бројот од компанијата во која сте вработени на еден телефон, без притоа да мора да ја повторувате процедурата на исклучување на телефонот, вадење на батеријата и менување на картичката пред секој разговор секако е нешто што го посакува секој корисник кој има повеќе од еден телефонски број.


Омнибус

Скулптури од прав во маглината Розета;
Аеромитинг во Битола;
Глобалното затоплување влијае и врз растенијата;
AMD Quad-core процесорите имаат проблем со компатибилноста;
Wireless LCD монитор со RF линк;
Windows XP против Windows Vista;
Внимателно со проблемите на кожата, доаѓа лето;
Nissan GT-R - горд и многу, многу опасен јапонец;
Интелигенцијата кај мајмуните;
IBM со партнерите напредува на полето на 32-нанометарската технологија;


Еурека

Едноставниот Архимедов закон за лост може да се прошири во нова, сеопфатна теорија на физиката, која ги обединува сите сили во физиката: гравитацијата, нуклеарната сила и електричната сила во една унитарна сила. Сегашната, Њутнова физика е само делумно точна, а во некои делови е потполно неточна - како, на пример, формулата за гравитациската сила или Кулоновиот закон за електричната сила.


Електроника

Инструментот за одредување редослед на фази е незаменлива алатка при пуштање во работа на трофазни мотори. Редоследот на фази во дистрибутивниот енергетски систем на градската мрежа нема никакво значење за домаќинствата. Сосема поинаква е состојбата во индустријата. Насоката на вртење на трофазните мотори зависи од редоследот на фазите на неговите приклучоци. Нередоследно поврзување на фазите на неговите приклучоци резултира со спротивна насока на вртење на моторот.


Електроника

"Ама звуков е пискав и неподнослив, не можам повеќе да го издржам, ја напуштам просторијава, се селам на некое друго помирно место ;-))", ова би го рекол, ако би зборувал, глушец кој би се нашол во полето на дејство на нашиот електронски уред, кој целосно е опишан во овој проект. Едноставно го нареков "Растерувач на глодачи". Зошто така го нареков, ќе ви биде појасно ако го прочитате текстов што следува.


Електроника

Во овој проект е разработено електронско коло кое дава светлински ефект т.н. "патувачко светло". Со помош на неколку електронски компоненти, кои се така поврзани да го даваат овој светлински ефект, се добива интересен уред кој може да најде примена на различни места. Бидејќи палењето на лед диодите, од овој уред, кога работи во точкест мод, во ноќните часови дава чувство како да јавате коњ, затоа го нареков "Ноќен јавач".


Електротехника
Макита GA9010C

Компанијата Makita Inc. која е производител на врвни висококвалитетни професионални алати, во својата широка палета на производи секојдневно додава нови модели со значително подобрени перформанси. Во оваа прилика, решив да ви претставам четири модели на компанијата од линијата на аголни брусилки, моделите GA 9010C, 9020, GA9030 i GA9040.


Писма
Префлување на 35 GB на лаптоп
Термометар со сензор LM35
Водата како бесплатно гориво
Друг променлив кондензатор за метал детекторот од Е 7-8/06
Замена на трансформаторот за дополнувачот на акумулатор
Како до 25V од батерија од 1,5V?