Рубрика: Информатика
Водич низ БИОС (2)
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број на ЕМИТЕР се запознавме со основните поими врзани за БИОС-от и видовме како начелно функционира и што му е задача. А што се крие во неговата внатрешност? За да откриеме, вклучете го компјутерот, додека трае меморискиот тест притиснете Del и - ВЛЕГУВАМЕ ВНАТРЕ!

PRESS DEL TO ENTER SETUP, HIT DEL TO ENTER SETUP, F2=SETUP….и варијации на тема се начините за пристап кон менијата и подменијата на БИОС-от. Тука се кријат сите поставки врзани за матичната плоча, пред сè, а и за периферните уреди кои се приклучуваат на неа. Какви се тие поставки, што се случува со нивна измена, како се нагодуваат – тоа е темата на второто продолжение од приказната за БИОС-от. Но, за тоа во продолжение на текстот.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.