Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Оптокаплери
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За создавање нови електронски елементи често се практикува техника на комбинирање на основни, веЌе постоечки елементи. Комбинација на ЛЕД со фототранзистор дава нов елемент, наречен оптокаплер или оптоизолатор, со кој се овозможува пренос на сигнали меѓу системи кои немаат галванска врска. Во овој напис ќе биде прикажана нивната конструкција, принципот на работа и кога и како се употребуваат. На крај ќе биде даден и еден пример за практична примена на оптокаплер во коло за оптичка сигнализација на активирана телефонска линија т.е. коло за светлосно телефонско ѕвоно

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.