Рубрика: Електроника
Електронски растерувач на глодари
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


"Ама звуков е пискав и неподнослив, не можам повеќе да го издржам, ја напуштам просторијава, се селам на некое друго помирно место ;-))", ова би го рекол, ако би зборувал, глушец кој би се нашол во полето на дејство на нашиот електронски уред, кој целосно е опишан во овој проект. Едноставно го нареков "Растерувач на глодачи". Зошто така го нареков, ќе ви биде појасно ако го прочитате текстов што следува.

Еден еколошки пристап кон ослободување од овие несакани глодачи (се мисли на глувци и стаорци) е со предизвикување на стрес кај нив, а тоа се постигнува со произведување висок пискав тон со променлива фреквенција, нешто над границата која човечкото уво може да ја чуе. Фреквенцијата треба да биде променлива за да се спречи глодачите да се навикнат на неа. Земајќи ги предвид овие барања е проектиран овој електронски уред кој е доста ефикасен во борбата против овие несакани гости.

Технички карактеристики:

Излезна фреквенција: 20kHz - 40kHz;

Чекор на промена: 50Hz

 
Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК324
ИК: NE555;
Пиезовисокотонски звучник

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.