Рубрика: Електроника
Температурно стабилен референтен извор на напон
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Постојат повеќе специјализирани референтни извори на напон во вид на три или повеќе пински интегрирани регулатори, со одлични температурни карактеристики. Конфигурацијата на електронското коло што ќе биде претставено, значително ги подобрува температурните карактеристики на стабилноста на референтниот напон добиен од популарното коло µA723. Иако е релативно едноставен, предложениот извор на референтен напон далеку ги надминува температурните карактеристики и стабилноста на излезниот напон на комерцијалните температурно стабилизирани референтни извори на напон во интегрирана верзија.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.