Електроника
Со малку пари и труд и вие можете да го имате ценетиот архаичен звук на ламбите.

"Лампашкиот звук" (valve sound) не е анахронизам: постојат луѓе кои и натаму останале верни љубители на звукот продуциран од засилувачите со електронски цевки. Меѓутоа аудиозасилувачите со ламби се многу скапи и проблематични за самоградба, главно поради високите напони и потребата од излезен трансформатор, па затоа се недостапни за поширок круг љубители на добриот звук.


Енергетика

Кога не сме или немаме можност да сме приклучени на централно градско греење, греењето на цврсти горива е една од најевтините опции. Но, не треба да се заобиколи и фактот дека истовремено е и една од опциите кои бараат и најголем дополнителен ангажман, т.е. опслужување. Овој тип на горива како да е измислен за индивидуално решение на проблемот со греењето – или преку домашно централно греење или со поединечно загревање на собите со шпорет, трајножаречка печка или камин.


Електроника

Овој автомат претставува хардверско решение на електронски уред кој автоматски го активира училишното ѕвоно. За разлика од веќе објавениот автомат, има далеку повеќе можности и поради тоа е многу посложен.


Електроника

Во минатите продолженија ги обработивме основните концепти и мерења во аудиотехниката потенцирајќи ги основните правила во оваа област. Во ова продолжение ќе ја разгледаме основната мерна опрема која се користи кај неа нагласувајќи ги новите присутни трендови.


Информатика

Во не толку далечната 2005 година ретко кој можеше да претпостави дека од истоимената мала фирма која ја купи Google ќе произлезе производ кој ќе го разниша пазарот на мобилни телефони на глобално ниво.


Аудио и видеотехника

Човечкото уво е приемник на звукот преку кој добиваме мноштво информации, сакани или несакани. Тоа е во состојба да разликува многубројни карактеристики на звукот и врз основа на тоа да ни ја издвои потребната информација. Благодарејќи на сложената градба тоа е осетливо и има можност, заедно со мозокот, да врши анализа и обработка на добиените податоци.


Информатика

Сакате да се подновите со преносен компјутер, но не сте сигурни за тоа кои карактеристики ви се вистински најважни. Кога еднаш ќе се решите за категоријата на преносен компјутер која најмногу би одговарала на вашите потреби време е да погледнете што се крие зад наведените спецификации. Притоа ќе треба да се решите за една од многуте понудени опции за централен процесор (CPU), RAM, графички процесор (GPU), дисплеј, но и други елементи.


Архитектура и градежништво

Кога ќе се спомене терминот "топлински мостови" веднаш се наметнува асоцијацијата за нивното негативно влијание, што е сосема точно. Но, неминовното негативно влијание може да се толерира кај, според мојата лична терминологија, "бенигните" топлински мостови, кои многу малку ги зголемуваат топлинските загуби и не се причина за внатрешна површинска кондензација и појава на мувла.


Автомобилска техника

Кога стариот добар класичен мануелен менувач без суштински интервенции во механизмот ќе се автоматизира, се добива роботизиран механички менувач, кој ќе биде темата на овој втор напис од серијалот посветен на современите автоматски автомобилски менувачи. Ќе ја прокоментирам идејата, конструкцијата (изведбата) и основните карактеристики на овие типови менувачи благодарејќи на кои засега сигурно си го обезбедуваат "местото под сонцето" на конкурентниот пазар на преносници.


Астрономија и астронаутика

Двајца јапонски астрономи предложиле проект кој конечно ќе овозможи да биде набљудувана и фотографирана монструозната црна дупка во центарот на нашата галаксија, што би било прв директен доказ за постоење на црните дупки!


Астрономија и астронаутика

Пионер 10 и 11 биле првите сонди кои поминале низ астероидниот појас и пролетале покрај Јупитер, а Пионер 11 пролетал и покрај Сатурн. Тие ги извршиле првите научни испитувања на овие планети, но нивната основна задача била да обезбедат информација за средината околу овие планети со кои ќе се сретнат сондите Војаџер 1 и 2 кои носеле повеќе и пософистицирани инструменти.


Астрономија и астронаутика

Еден европски тим од астрономи користејќи го телескопот VLT на Европската јужна астрономија (ESO) го измери растојанито до досега најдалечната галаксија. Со внимателна анализа на сосема бледата светлина на галаксијата, тие открија дека гледаат слика од универзумот кога тој бил стар само околу 600 милиони години. Ова се првите потврдени набљудувања на галаксија, чија светлина ја расчистува темната водородна магла која го исполнувала раниот космос.


Електроника

Некои засилувачи на моќност од домашните аудиосистеми немаат микрофонски влез. Решението е да се изработи микрофонски предзасилувач и тој да се приклучи на некој од линиските влезови на засилувачот. А кога веќе се одлучуваме на самоградба тогаш најдобар квалитет ќе добиеме ако тоа биде симетричен (балансиран) микрофонски предзасилувач. Токму таков предзасилувач ви нудиме во овој напис, а за негова реализација е потребен популарниот операциски засилувач NE5534 и неколку пасивни елементи.


Електроника

Во минатите два броја на Емитер ја разгледавме потребата од алармен систем, го споредивме со улогата на функциите на делови на човечко тело, ја анализиравме градбата и функцијата на алармната централа, а во ова продолжение на ред се сензорите. Ќе видиме што е и како се поврзува пасивен инфрацрвен сензор, шок сензор, ултразвучен сензор, магнетен сензор, сензор за чад....


Физика

До каде се стасало со реализација на задачите на LHC судрувачот? Дали се појавува нова, "егзотична" физика, порано од очекувања на физичарите,?


Информатика

Ништо не трае вечно, особено не убавото. Во AMD се свесни за тоа, и година дена по појавувањето на Radeon HD 5000 серијата пред нас е новата, шестата HD генерација. Дали инженерите на AMD рационално ја искористија годината што измина?


Електроника

Народната мудрост "страв лозје чува" многу често се покажува како точна. Доколку крадецот знае (или се сомнева) дека одреден автомобил има аларм, големи се шансите да го остави на мира и да го насочи своето внимание кон автомобил што нема никаква заштита. Честопати едноставен LED трепкач е доволен за потенцијалниот крадец да помисли дека вашиот автомобил поседува аларм и да го одврати од намерата.


Информатика

Од почетокот на интернетот, ние го користиме интернет протоколот верзија 4 и неговите интернет адреси. Но, во последно време поради огромниот развој на интернетот, интернет адресите од верзијата 4 забрзано се намалуваат и нивното исцрпување е само прашање на време. За спас на интернетот ни излегува новиот интернет протокол верзија 6, кој сигурно ќе ги задоволи нашите потреби...


Информатика

Барате материјали, стручни трудови и книги кои ќе ви помогнат во составувањето на вашиот семинарски или дипломски труд или, пак, податоци кои ќе ги поткрепат вашите напори за унапредување на вашиот бизнис. По долго интернет прабарување, нуркање низ библиотеките со стручна литература, го наоѓате токму она што ви требаше, но-проблем! Сите податоци се дадени во мерки кои не се метрички и поддржани во SI системот.


Аудио и видеотехника

Оваа година IBC, една од најголемите изложби на видеоопрема во светот, се одржа во Амстердам. 1300 експонати на најпознатите и најреномирани компании ги виделе преку 49 000 посетители од 140 земји од сите континенти. Интересен е податокот дека оваа година бројот на посетители е втор по големина во историјата на IBC. За помладите, но и за оние кои не се сеќаваат IBC првпат се одржала во 1967 година во Лондон, а таа година ја посетиле само 60 посетителии.


Информатика

Осмата по ред Технолошка конференција на Мајкрософт, ВИЗИЈА, која традиционално се одржува во хотелот "Александар Палас", како и досега ги обедини на едно место програмерите, ИТ професионалците, менаџерите и медиумите.


Електротехника

Кога ќе биде готово и колку ќе чини? Ова се двете неизбежни прашања за кои вистинскиот професионалец треба да има прецизен одговор. А, за да му испадне сметката, треба да ја заврши работата што побрзо и со што помали трошоци. Инвестирањето во професионален алат е трошок, но тоа повеќекратно се исплатува со текот на работата.


Омнибус

Традиционалниот саем за техника Технома и оваа година се одржа на старото место. Во рамките на саемот ТЕХНОМА традиционално се одржуваат и манифестациите МАКИНОВА и ЕКОНОВА - саем на пронајдоци, иновации и нови производи, каде што покрај македонските иноватори настапуваат и иноватори од странство. Овојпат беа присутни и иноваторите од Словенија, Босна и Херцеговина и Украина.


Омнибус

Сјајните јадра на темниот облак;
Тестер за лесна и евтина проверка дали некој користи дрога;
Космодромот Америка климатска закана?;
Ласерски удар на галактичкиот центар;
Како прска меурот од сапуница?;
Голем успех на македонските иноватори;
Добредојде Libre Office;
Спас од пластиката – откриени микроорганизми кои се хранат со неа;
Нови транзистори од графен за аналогни апликации;
Маглината розета;
Вертикални градини;


Писма
Искористување на топлината од отпадна вода
Проблеми со рекламниот движечки текст
Засилувач за 12-инчни басови со хорни
Регулатор на AC-мотор
Проблеми со програматорот PROPIC2