Рубрика: Астрономија и астронаутика
Најдалечната галаксија, засега...
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Еден европски тим од астрономи користејќи го телескопот VLT на Европската јужна астрономија (ESO) го измери растојанито до досега најдалечната галаксија. Со внимателна анализа на сосема бледата светлина на галаксијата, тие открија дека гледаат слика од универзумот кога тој бил стар само околу 600 милиони години. Ова се првите потврдени набљудувања на галаксија, чија светлина ја расчистува темната водородна магла која го исполнувала раниот космос. Резултатите беа презентирани на онлајн прес-конференција со научниците на 19 октомври оваа година, а потоа беа објавени и во октомвриското, 21. издание на списанието "Нејчр". За што точно се работи, ќе ви прикажеме во кратки црти во овој напис.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.