Рубрика: Астрономија и астронаутика
Црната дупка во центарот на нашата галаксија ќе биде видлива?
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Двајца јапонски астрономи предложиле проект кој конечно ќе овозможи да биде набљудувана и фотографирана монструозната црна дупка во центарот на нашата галаксија, што би било прв директен доказ за постоење на црните дупки!

Црните дупки беа теоретски претскажани уште во 1796 год. од математичарот Пјер Симон Лаплас (Pierre Simon Laplace), но, досега е откриена само индиректна најава за нивното постоење - нивниот гравитациски ефект - па разбирливо е што тие денес за научниците претставуваат голем теоретски и опсервабилен предизвик. Меѓутоа, набљудување на црна дупка до сега се сметаше за невозможен подвиг, но еве денес двајца јапонски астрономи предлагаат проект наречен "Хоризонт" базиран на математички пресметки, кој би овозможил да се набљудува и да се фотографира црната дупка во центарот на нашата галаксија Млечен пат. Па, ќе го проследиме тој нивен проект.

Клучни зборови:

Симулација, која ја потврдува можноста за наљудување на црната дупка во центарот на нашата галаксија според проектот "Хоризонт".

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.