Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Алармни системи и видеонадзор (3)
Автор: Петре Николовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатите два броја на Емитер ја разгледавме потребата од алармен систем, го споредивме со улогата на функциите на делови на човечко тело, ја анализиравме градбата и функцијата на алармната централа, а во ова продолжение на ред се сензорите. Ќе видиме што е и како се поврзува пасивен инфрацрвен сензор, шок сензор, ултразвучен сензор, магнетен сензор, сензор за чад....

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Надворешен изглед на пасивен инфрацрвен сензор - PIR сензор.

Ултразвучен сензор за зашти¬та на внатрешниот затворен дел од возилото.

Шок сензор или glass break сензор.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.