Рубрика: Физика
Задачите на LHC судрувачот
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


До каде се стасало со реализација на задачите на LHC судрувачот? Дали се појавува нова, "егзотична" физика, порано од очекувања на физичарите,?

Големиот хадронски судрувач (LHC) лоциран на граница помеѓу Франција и Швајцарија, по извесен застој, повторно започна од месец март 2010 год. да судира протони со енергија од 7 трилиони eV, што е половина од неговата максимална моќност, но сепак е три пати повеќе од моќноста на неговиот најблизок ривал, судрувачот Теватрон во Батавија, Илиноис. Задачата на LHC е тој да трага по извесни егзотични хипотетични елементарни честички, кои недостасуваат во Стандардниот модел за честички. Во врска со тоа, физичарите за елементарни честички одржале состанок во август 2010 год. во Париз, со цел да согледаат до каде се стасало во истражувањата и кога може да се очекуваат првите резултати? Па, да тргнеме со ред.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.