Рубрика: Физика
Потрага по честички носители на темна материја
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во еден напуштен рудник во државата Минесота, САД, физичарите изградиле лабораторија за детекција на честички од таинствена невидлива состојка во универзумот, темната материја, која партиципира со 4/5 од вкупната постоечка материја во космосот.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.